Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ramslök. Bild: Cecilia Eriksson
Ramslök. Bild: Cecilia Eriksson

Alexandra Zazzi om hur man tillreder kött från frysen

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt får en läsare svar på vad man kan göra med en rostbiff från en hjort. Till det tipsar Alexandra om en syndigt god ramslökskräm.

Hej!

Hur mycket vin skall tillsättas räkfonden?

Med vänlig hälsning,

Eva

Hej Eva!

">
Alexandra Zazzi.
Alexandra Zazzi.

När det gäller vin i fond brukar vi kockar sätta dit en ”liten” skvätt. Det roliga är att när vi lagar mat och pratar samtidigt så säger vi ofta…”lite salt” eller ”en liten skvätt vin” och så dundrar vi in en ansenlig mängd. Så med det sagt hur mycket vin i fonden? Inte hugget i sten men mellan 0,5–1 dl vin på 4 personer. Eller helt enkelt den skvätten som blivit kvar i flaskan efter helgens middagar. Behöver såsen mer syra vid avsmakning sätter du till lite vin mot slutet. Hur mycket då? Efter tycke och smak. ;)

Hej Alexandra!

Jag har viltrostbiff i frysen, tror att det är hjort. Det har legat där ett tag. Kanske 8–10 månader som det har legat i frysen. Går det att äta och vad gör jag med den? Dessutom verkar den ha kvar hinnorna, ska man ta bort det?

Tack på förhand,

Eva-Karin

Hej Eva-Karin!

Vilt är magert kött och håller länge i frysen, givet att förhållandena varit gynnsamma. Titta på köttet, är det frysskadat? Är det frost på det? Ser det missfärgat ut? Luktar det konstigt när det tinat? Skölj av i kallt vatten och lukta igen. Kolla alltid igenom din råvara innan du börjar tillaga det, oavsett sort. Bäst mår kött i frysen om det förvarats vakuumförpackat och under 20 minusgrader, då håller det mycket lång tid. Vid upptining har man numera kommit fram till att proteinets struktur bibehålls bäst om upptiningen går förhållandevis snabbt. Så tag ut på morgonen och ställ in i ugnen på 25-30 grader. Redo att tillagas på kvällen.

När det gäller rostbiff så är det en ädel styckesdetalj, lätt att tillaga och vansinnigt god att servera till goda sallader eller en potatisgratäng (byt gärna ut potatisen mot en fjärdedel jordärtskocka).

När det gäller just din rostbiff säger du att det är hinnor kvar, lite osäker på dem, men är det en ”kappa” på rostbiffen kan du med fördel låta den vara kvar, verkar det vara senor och sega delar kan du putsa bort dem försiktigt. Skulle du missa någon är det inte hela världen, tag bort dem vid tranchering i så fall.

Ett gott och enkelt sätt att tillaga rostbiff är att klappa in rikligt med salt och peppar. Stek i panna med lite fett så att det får färg runt om och lägg på ett lock, Låt stå kvar på låg eller eftervärme på plattan, kontrollera att du kommit upp i en innertemperatur på 53–55 grader efter 10–15 minuter. Om inte, ge pannan en värmeskjuts och låt stå under lock en stund till.

Man kan även sätta ugnen på 55 grader och låta den vila sig klar där. När den är uppe i temperatur behöver du inte rusa att skära upp, utan du anpassar tiden efter din middag. Skär upp i tunna skivor när det är dags för servering.

Vill du grilla?

Lägg gobiten (inklappad med salt och peppar) på den varma delen av grillen, ge ordentligt med färg och lägg sedan på den svalare delen av grillen tills rätt temperatur uppnåtts. Du kan slå in i aluminiumfolie vid behov.

Till detta är det supergott med en ramslökskräm.

Ramslökskräm

(4-6 personer)

• 1 ägg

• 2 tsk dijonsenap

• 1,5 dl matolja

• 1–2 tsk citronsaft, färskpressad

• 1–2 kvistar färsk ramslök eller 2–3 tsk torkad

• 2 msk tjock yoghurt

• Salt och svartpeppar

Gör så här: Blanda ägg och senap, vispa i oljan lite i taget tills allt är inblandat och det bildats en tjock majonnäs. Vispa i citron och fint hackad ramslök samt yoghurt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.