Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Veganska tacos. Bild: Lightfield/Mostphotos
Veganska tacos. Bild: Lightfield/Mostphotos

Alexandra Zazzi lagar veganska tacos med smakrika tillbehör

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckan frestar hon med falafel, bönröra och het fruktsalsa – perfekt till fredagsmyset.

Hej Alexandra!

Jag skall göra veganska tacos. Har du några tips på godsaker till det? Gärna lite kul saker.

Tack för fin inspiration varje vecka!

Hälsar Annelie

Hej Annelie!

Det är verkligen roligt att göra veganska tacos. Man saknar inte det animaliska proteinet eftersom de höga och breda smakerna finns där från alla godbitar, salsor och röror. Här är tre goda tillbehör att lägga i tacoskalen eller de mjuka tortillabröden. Det är givetvis även gott att fritera bitar av aubergine, zucchini med mera. Hemligheten med att lägga i friterat är att du tillsätter värme och en krispig textur i dina tortillas. Gör en egen falafelsmet och gör dem hälften så stora mot traditionella. Blötläggningen av kikärterna tar lite tid, men resultatet är värt det! Perfekt att lägga ett par i skalen och sedan toppa med bönröra, strimlad sallad och fruktsalsa.

Här kommer recepten. Hoppas det inspirerar! Dubbla gärna receptet på falafel, de brukar gå åt.

Falafel

(4 personer)

• 2 dl torkade kikärter

• 2-3 vitlöksklyftor

• 1 gul lök

• 2 stycken salladslökar

• 0,5 spanskpeppar

• 1,5 msk spiskummin

• 2 tsk torkad mald koriander

• 2 msk fint hackad persilja

• 2 msk fint hackad koriander

• 0,5 tsk paprikapulver

• 1 tsk bikarbonat

• Salt efter behov

• Vatten efter behöv

• 1,5 liter friteringsolja

Gör gärna så här:

1. Blötlägg kikärterna i rikligt med vatten 12-24 timmar.

2. De sväller mycket, ca 4 gånger sin storlek.

3. Låt kikärterna rinna av ordentligt.

4. Hacka vitlök, gullök och spanskpeppar.

5. Avancerad metod är att mala sina kikärter i en köttkvarn. Ger väldigt bra resultat. Jag brukar dock för hemmabruk ta lite i taget av kikärterna och kör tillsammans med hackade löken och pulsera snabbt i matberedare. Häller av allt eftersom i en skål, jag vill inte ha en slät smet.

6. Vänd ihop med kryddorna och örterna (ej bikarbonat) och lite vatten till en inte för stabbig men ändå sammanhållande smet. Smaka av med salt.

7. Låt gärna stå och dra 1-2 timmar. (kan förberedas och förvaras i kylskåp)

8. Vid tillagning, strö över bikarbonat, ev vatten och blanda ihop (obs inte blöt smet). Använd två skedar och forma lagom stora bollar eller lite platta, små plättar. Lägg på en oljad tallrik. Hetta upp olja i en fritös eller hög panna (ha alltid ett lock i närheten att lägga på om det skulle börja brinna) ca 175-180 grader.

9. Fritera några falafel i taget tills mörk gyllene och hårt skal. Låt rinna av på hushållspapper.

10. Njut!

Het fruktsalsa på mango, ananas eller papaya

(4 personer)

• 2 dl fint tärnad exotisk frukt, typ mango, ananas eller papaya, gärna något omogen

• 0,5 rödlök

• 3–4 kvistar koriander

• 2 lime

• 0,5 -1 tsk fint hackad chili, styrka efter smak

• salt

Gör gärna så här:

Finhacka rödlöken, hacka koriander, pressa lime och blanda samman med fruktköttet. Smaka av med salt och chili. Låt gärna stå 30 minuter och dra till sig rör om och servera på tortillas eller sallader.

Svart bönröra till tacos

(4 personer)

• 1 vitlöksklyfta

• 0,5 gullök

• 2 msk olivolja

• 1 burk svarta, kokta bönor i vatten

• 1 bit Habanero eller annan valfri chili (styrka efter smak)

• 1 dl passerade tomater

• 2 kvistar persilja

Gör gärna så här:

Häll olivoljan i en kastrull, finhacka vitlök, chili och gullök och låt svettas några minuter utan att få färg. Häll i tomaterna och låt sjuda 10 minuter, smaka av med salt. Skölj bönorna i kallt vatten och häll i. Låt sjuda ytterligare 10 minuter. Hacka persiljan och rör i. Servera på tortillas, i enchiladas mm.