Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Alexandra Zazzi delar med sig av sina bästa surdegstips

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I dag tipsar hon om hur man bäst tar hand om en surdeg.

Hej Alexandra!

Hoppas du också mår bra. Ja, det är annorlunda tider vi lever i just nu. En får göra det bästa möjliga av rådande omständigheter. Själv blev jag utan jäst då jag skulle baka häromsistens då det visade sig vara en attraktiv vara i butikerna. Jag efterlyste lite jäst på min lokala Facebook-sida och blev överöst av både jäst, tips och surdeg! Men hur använder jag min fådda surdegsgrund? Jag har läst mig till att den skall matas en gång i veckan med 1 dl ljummet vatten och 1 dl grovt rågmjöl. Bubblas i ett dygn och förvaras i kyl? Hur? Funkar glasburk med skruvlock eller skall den andas? Och nu när jag skall baka och använda min grund, hur gör jag? Och om jag inte bakar på en vecka, kan jag hoppa över att mata då? Jag ser hur grunddegen kan växa mig över huvudet och ta över hela kylskåpet annars. Hjälp!! Vore tacksam för råd och recept.

PS. Jag har dammsugit nätet på recept och videos, men alla säger så olika och jag blir inte klokare.

Vänligen, Ann Ewards

">
Alexandra Zazzi
Alexandra Zazzi

Hej Ann,

Grattis du har gett dig in i en underbar värld av fingertoppskänsla, nördighet och ren lust till livet. En surdeg är en individ. Döp din lilla kompis och prata med hen varje dag. Detta är ingen exakt vetenskap och det finns massor av olika sätt att ta tillvara på din nya vän. Tycker man hen är allt för krävande är det bara att slänga in i frysen tills man behöver sällskapet igen. (det går även att torka).

Tänkte ta tillfället i akt för Er som inte har en surdeg att berätta hur ni startar den: Här är enkelt grundrecept, finns i massa olika varianter men detta har alltid funkat för mig. Jag använder alltid ekologiskt mjöl och kan göra av flera varianter, antingen på råg vilket är den mest lättskötta, gladaste, bubbligaste surdegen eller på vetemjöl, definitiv kinkigare att få igång och hålla igång.

Men även om mina tips i spalten i dag verkar ganska enkla så är det ni som måste hitta erfarenheten, kunskapen och fingertoppskänslan av brödbaket. Det sker över tid och antal bakningar för att uppnå de mest mirakulösa resultat i era skapelser. Fram till dess kommer ni ändå att kunna njuta av degen, och varje gång blir det nya resultat. Detta är levande materia.

En surdeg kan leva i tusentalsår, om man tar hand om sin nya lilla kompis.

Hur man startar en surdeg

• 2 dl ekologiskt rågmjöl

• 1,5 dl vatten

• 2 msk rivet äpple

Gör gärna så här:

Dag 1: Koka upp vatten och låt svalna till ljummet. Rör i äpplet och mjölet, lägg i en stor glasburk, lägg på en bakduk och en tallrik. Ställ i ett köksskåp, gärna över t.ex. kylskåpet där det är lite varmare.

Dag 2: Rör om, ge kärlek och sjung för den, morgon och kväll

Dag 3: Rör i knappt 0,5 dl mjöl och vatten på morgonen, Säg god natt på kvällen med omrörning och sång.

Dag 4: Rör om, ge kärlek och sjunk till den, morgon och kväll

Dag 5: Nu bör den vara klar att användas. Den skall dofta lite surt, och vara bubblig. Och nu skall den förvaras i kylskåp med påskruvat lock.

Hur man matar

• 0,5 dl surdeg

• 1 dl mjöl

• 0,5 dl vatten

Gör gärna så här:

Mata var 6-7 dag.

Är din surdegsbas lite trött, låt den stå framme i rumstemperatur över dan att börja bubbla igen. Är den pigg och nyter, ställ in raringen i kylen igen.

Och bär i minnet att det finns tusentals knep, knåp övertygelser att baka med surdeg! Men hälften är vunnet bara man vågar starta. Jag hade tänkt skriva ett recept också men min spalt räcker inte till. Jag slänger in det i nästa veckas spalt, så missa inte den. Under tiden kan ni som inte har en surdeg sätta en eller tigga till er från någon som har. Fram till dess!

Ha en underbar påsk kära vänner!