I köket på Ulfsunda slott i Bromma står Årets kock och kokar morötter. Han har lagt lite kummin i kokvattnet för att få till det där lilla extra. Morötter serverade med en sås gjord på crème fraiche och citron blir en av studentbufféns höjdpunkter. Krångligare än så behöver det inte vara. Det visade han på Årets kock-tävlingen också. Då rev han lite lakrits över morötterna, en av de detaljer som fick juryn på fall.
–Det är väl lite min grej. Att ta klassiska rätter och grundsmaker och sedan göra om dem till något personligt och nyskapande, säger Tomas Diederichsen.
Det har gått nästan fyra månader sedan den där fantastiska kvällen i Globen när han utropades till segrare i SM i professionell matlagning.
–Jag kan inte beskriva den känslan. Det var helt fantastiskt, men också overkligt. Jag njuter av vinsten varje dag och har inte hunnit tröttna på att telefonen ringer lite oftare.
Varje vecka är det nya uppdrag, utöver det ordinarie arbetet som kökschef på Ulfsunda slott. Med reportage för olika tidningar, radio, gästspel, demonstrationer, matlagningskurser och hemma-hos-jobb. Inte ens familjen verkar tycka det är särskilt jobbigt att Tomas måste åka iväg på olika uppdrag.
–De är jättestolta, så än så länge tycker de bara det är kul.
Tillbaka till Globen. Men inte till Årets kock-finalen utan till Tomas egen gymnasietid. För det var på Globens hotell- och restaurangutbildning han kom på att det här med matlagning kanske var något för honom.
–Jag var skoltrött när jag gick ur nian och ville bara göra något praktiskt. När jag upptäckte maten var det som om allt föll på plats.
Egentligen hade han tänkt sig ett yrke inom design, men han tyckte aldrig att han kunde rita. Så fick tallriken bli hans blanka papper i stället, en plats att skapa något som inte bara var vackert utan också välsmakande. Med perfekta kombinationer av salt, syrligt och sött. Med olika konsistenser och inte minst vackra färger.
Han går ofta ut i trädgården och plockar blommor att använda som dekoration till sina rätter. Några växer vilt, som styvmorsviolerna till chokladtårtan. Andra odlar han i kryddlandet, som lavendeln till fläskfilén. En kombination som förmodligen blir en snackis på studentfesten. För det är ju så med mat som överraskar – den blir ett alldeles eget samtalsämne i festminglet.
Ålder: 31
Familj: Sambon Klara och barnen Tuva, 9 år, och Emma, 6 år.
Jobb: Kökschef på Ulfsunda slott, Bromma.
Aktuell: Årets kock 2011
Tidigare tävlingsmeriter: Sveriges köttkock 2007, Årets kock-finalist 2009
Bästa kocktipset: Använd stektermometer – då får du ett perfekt resultat när du lagar kött och fisk.
Bästa buffétipset: Gör det mesta flera dagar eller dagen innan. Det är få saker som behöver göras i sista minuten.
Blir lycklig av: När en lyrisk gäst kommer in i köket och tackar för maten.
Om att tävla igen: Det skulle väl vara Bocuse d’Or i så fall. Det känns inte så aktuellt just nu, men man ska aldrig säga aldrig. Det är väl det som är kvar att vinna.
Två dagar innan:
• Grava laxen
• Kyl drycker
• Koka den kondenserade mjölken
Dagen innan:
• Blanda dragondippen till sparrisarna.
• Dela sparrisarna och förvara dem svalt. Täck dem med blött hushållspapper och plasta.
• Koka potatisen och blanda med lök, olja och citron. Vänta med dillen tills serveringen.
• Koka morötterna och vänd dem i oljan. Hacka lök och persilja.
• Gör dressingen.
• Gör fläskfilén och lägg upp den på ett fat
• Gör gräddfilssåsen och häll upp i en serveringsskål
• Blanchera haricots verts och sockerärter till salladen. Riv osten.
• Baka chokladkakan
• Skrapa av kryddorna och rödbetorna från laxen. Lägg upp laxen på ett fat.
• Duka
På morgonen studentdagen:
• Ställ sparrisen i sin dipp i en vacker skål
• Spritsa grädde och kolasås på tårtan. Garnera med bär
• Strö lök och persilja över morötterna. Rippla över såsen.
Och så några snabba förberedelser efter hemkomsten:
• Ställ fram sparrisen till välkomstdrinken.
• Blanda potatisen med dillen och lägg upp den på ett serveringsfat.
• Ställ fram morötter, fläskfilé, lax och gräddfilssås.
• Gör klart salladen och ställ fram.
• Lagom till kaffet är det bara att ställa fram kakan, garnerad och klar.