Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Upper House

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Klassiskt

Klassiskt

Upper House

Mässans gata 24 Tel: 031-708 82 00031-708 82 00

Öppet: tis–lör från 18

upperhouse.se

Det har skrivits mycket om att fine dining är på väg att försvinna från Göteborg. Flera finkrogar har gjorts om, förenklat och sänkt priserna. Upper house har sedan start gått i motsatt riktning. Ambitionsnivå är också med internationella mått mätt hög. Krister Dahl, ansvarig för maten på Gothia Towers, har inte stuckit under stolen med att målet är att bli först i Göteborg med två stjärnor i Guide Michelin. Det blir spännande att se om man får en första stjärna när nästa utgåva kommer.

Vi kan redan från början konstatera att det inte bara är rent fysiskt restaurangen befinner sig på svindlande höjder – med en fantastisk utsikt över Göteborg – här serveras även mat på allra högsta nivå.

Även om vi avslöjat vart vi kommer att sluta så vill vi backa lite. Det finns något exklusivt över upplevelsen redan från start. Vi måste först säga till nere i hotelllobbyn, därefter eskorteras vi ända upp till 25:e våningen. Det är en krog där man ska känna sig speciell.

Väl framme blir vi vänligt guidade till barloungen där vi efter det att vi beställt en fördrink får frågan om vi vill inleda måltiden redan här. Någon meny får vi inte eftersom vi vid bokningen fått veta att här är det sexrättersmenyn för 1150 kr som gäller. En meny som varierar något från dag till dag beroende på säsongens råvaror. Till det serveras vi ett dryckespaket för 1400 kr.

Först ut är ett antal små rätter, närmast munsbitar, som är något av det vackraste och godaste vi ätit. Det är fruset rotsellerimos serverat mitt i ett rykande moln från kolsyreis, en liten frasig kudde fylld av ljuvlig getost, poppat späck, skivad champinjon, potatis- och sardellkräm med ett knaprigt sardellben, en krispig strut med friterad blomkål och små fina vaktelägg serverade i minifågelbon. Det är sublim matkonst.

När vi sedan förflyttar oss in i matsalen börjar den egentliga menyn som inleds med ett perfekt ostron med touch av pepparrot och purjolök. Friskt och spännande. Till det en sauvignon blanc från Sancerre. Efter det ett glas chablis till en magiskt god torsk serverad med ett tunt och frasigt kålblad ovanpå. Sedan kommer det raskt in en smakrik variant av torsk där man tagit till vara fiskens många delar, denna gång serverad i en skål. Till det får vi en tysk pinot noir.

Kanske går det väl fort under denna del av måltiden då vi känner att vi inte riktigt hinner med att njuta av de fina kombinationerna av mat och vin innan nästa rätt redan står på bordet. Men det är en liten anmärkning i en närmast perfekt service. Personalen är lyhörd, förklarar gärna och det finns inget av det snobbiga som annars kan smyga sig in på finkrogarna.

Menyn lämnar sedan havet för att i stället hämta inspiration från skog och land. Näst på tur står en tallrik fylld av jordärtskockor tillredda på alla upptänkliga sätt. Det är runda smaker rakt igenom och både mjukt, lent och krispigt. Rätten toppas med hyvlad vit tryffel som bjuder in även luktsinnet till måltiden. Tryffel finns också med i nästa rätt där rotsellerin spelar huvudrollen och entrecoten birollen.

Desserterna är en duo. Först ut en körsbärsglass på en bädd av choklad och sedan en liten äpplekaka med friterad rotselleri. Inget annat än en härlig avslutning. Trodde vi - för köket på Upper house är inte klara. Måltiden avslutas som den startade - med en parad av ytterligare ett antal munsbitar, men nu söta. En av dem – den lilla rosa marängen – kommer vi drömma om långt framöver.

Nog förtjänar Krister Dahl och resten av gänget en stjärna, kanske två.

Maten: Klassiskt elegant med säsongens råvaror i fokus.

Drycken: Fina viner men också brett urval av öl.

Prisnivå: 5

Vegetariskt: Ja om man ber om det i förväg.

Stämning: Lågmält och trivsamt.

Tillgänglighet: Visserligen på 25:e våningen men hissen går ända upp.

Ljudnivå: Perfekt för samtal om både maten och annat.

Uteätarnas nota för två: 5782 kronor (två fördrinkar samt var sitt mat- och vinpaket, vatten och kaffe)

Allra bäst: Smaksensationer i kombination med en av stans bästa utsikter.

Kan bli bättre: Dra ner på takten. Som gäst måste man både hinna och orka med.

Mat 20/20

Service 5/5

TOTALT 25