Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Smaka

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Husmanskost

Vasaplatsen 3

www.smaka.se

Smaka vid Vasaplatsen är något av en institution. Med ett okonstlat koncept har man lyckats överleva både konjunkturer och trender i krogbranschen.

Smaka lockar på sin hemsida med traditionell husmanskost, att anklaga restaurangen för falsk marknadsföring vore omöjligt. På menyn återfinns såväl köttbullar och fläsksida som wallenbergare och pepparrotsbakad torsk. Det är lite av söndagsmiddag hos mormor över det hela.

Krubbkollens patrull väljer i den ljumma augustikvällen att sitta på uteserveringen och blir snabbt tilldelade menyer. Innan vi hunnit öppna dem ställs också en korg med både hårt och mjukt bröd samt smör fram. Enkelt, men alltid en uppskattad gest.

Vi bestämmer oss för att dela på en förrätt och valet faller på resturangens charkplanka med ett urval av svenska charkuterier. Det visar sig innebära vildsvinskorv, älgskinka, ytterligare en skinka, ett par smörstekta brödbitar, saltgurka, paté och en mycket trevlig prästostcrème. Alltihop är mycket gott och alldeles lagom att dela på innan huvudrätterna. Skönt dessutom med svenska köttråvaror som motvikt till den evinnerliga Serrano- och Parma-skinkan.

Krubbkollare nummer ett kan inte hålla sig ifrån att beställa Smakas flaggskepp – köttbullar med potatismos, medan krubbare två tar ut svängarna något mer och väljer torskqueneller.

Köttbullarna och moset fick sällskap på tallriken av rårörda lingon, inlagd gurka och en ljuvlig brunsås. Enkelt och urklassiskt men så välbalanserade smaker att rätten får oss att sucka av vällust.

Torskquenellerna kommer med stuvade murklor och kronärtskockor, sauterad spenat samt färskpotatis. Även denna rätt är vällagad och den lilla klutten med spenat lyfte hela anrättningen. Av de utlovade kronärtskockorna syntes dock inte mycket och kanske var quenellerna lite, lite för salta.

I övrigt noterar vi att endast en huvudrätt, ramslöksstekt potatisgnocchi med spenat och bakad tomat, är vegetarisk samt att efterrätterna ser lockande ut, inte minst urvalet av svenska gårdsostar.

Pris:

Fullt överkomligt med tanke på matens kvalitet. Huvudrätterna ligger mellan 130 kronor för köttbullarna och 235 kronor för menyns dyraste rätt kalventrecôten. Vin och öl för runt 50-lappen och uppåt.

Service:

Inget att anmärka på. Vi får vår mat snabbt och den lilla pausen mellan för- och varmrätt är alldeles lagom. Bemötandet är korrekt utan att bli påträngande.

Det lilla extra:

Den avslappnade stämningen och den goda maten är Smakas trumfkort.

Sitta ute:

Går alldeles utmärkt. Uteservering både mot Vasaplatsen och Storgatan.