Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Peacock

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Trendigt

Trendigt

Peacock

Kungsportsavenyn 21 Tel 031-13 88 55031-13 88 55

Öppet: Ons 18–03, tor 18–23, fred 18–03, lör 18–05.

Peacockdinnerclub.com

Den anspråkslösa entrén och trapporna ett par våningar ner döljer en glittrande guldig och fräsch nattklubbslokal med tydlig storstadskänsla. En stor bar i mitten och bord längs kanterna ger matgäster både överblick och avskildhet tack vare generösa draperier. Dämpad belysning och avsaknad av fönster ut mot Avenyns kvällsliv gör att vi känner oss som en del av ett slutet sällskap, i en annan del av världen. Likheterna med klubbar som vi besökt i Tokyo är slående.

Vi hjälps snabbt till vårt bord och bemöts genomgående under kvällen proffsigt av den lyhörda personalen. Barens special är en gincocktail med frisk smaksättning av björnbär och fläder (98 kr). Vår andra cocktail, Osaka fusion med plommonvinet umeshu och calvados, ger oss ytterligare en fin start på kvällen (132 kr).

Vi låter köket sätta menyn och får därmed testa flera olika rätter från Japan, Kina och Korea. (470 kr per person för en meny med fyra grupper av rätter och till detta varsitt dryckespaket för 495 kr).

Fat och skålar med asiatiska rätter bärs successivt fram till vårt runda, låga bord – alla med mycket tydliga beskrivningar av vår uppmärksamma servitör.

På svarta avlånga tallrikar serveras variationer av sushi och sashimi och till det dricker vi den japanska saken Born ginsen och en ingefärsale från samma ö. Den fruktiga och torra saken passar, tillsammans med sötman och ingefärssmaken i ölen, mycket bra med kvällens första grupp av rätter som tillsammans ger oss både sälta, rökighet och hetta.

Ångade dumplings och heta sallader är grupp två av rätter på vår asiatiska matresa. En dumpling fylld med shitake och edamamebönor, serverad med mustig svampbuljong är en av kvällens absoluta favoriter. Salladernas syrliga tamarinddressing och anissmakande thaibasilika faller oss också väl i smaken. Dryckesvalet är ett kraftigt torrt vitt vin, från Spy Valley, Nya Zeeland, vars aromatiska smak behövs för att balansera styrkan i maten.

Till den tredje gruppen av rätter, robata – enkelt uttryck japansk barbecue – häller servitören upp det röda medelfylliga vinet Hahn Pinot Noir, USA. Vårrullar, pork buns med ett sött fluffigt bröd och smakrik hoisinsås samt den koreanska salladen kimchi har alla rätt bett i styrkan och doftar mycket gott.

Den rätt som vi inte är nöjda med är de friterade pumpaskivorna, vilket vi har en givande dialog med servitören om. Han är nämligen inte heller helt nöjd. Limesåsen till gifter sig bra med pumpans sötma, men frityrsmeten är för tjock.

Till dessert får vi en bento box, det vill säga lite av varje från dessertmenyn. Fyra vackert upplagda portioner ger oss möjlighet att testa vad köket förmår gällande efterrätter. Middagens crescendo är en fröjd både för öga och gom. Bäst är tapiocapuddingen smaksatt med kokos, som serveras tillsammans med mango- och limesorbet samt lakritsaktig thaibasilika. Vårt fjärde glas i dryckespaketet innehåller plommonvinet umeshu, som överraskande passar fint till allt på fatet.

Mot slutet av middagen förbereder sig kvällens dj i mitten av baren för nattens spelning. Senare på kvällen ändrar matklubben nämligen karaktär till nattklubb med företrädesvis en yngre och dansande publik.

Peacock har gett oss en excellent kulinarisk resa genom östra Asien. Det var länge sedan vi fick så bra service. Vackert upplagt, välsmakande, lockande dofter och tydlig guidning genom de fyra olika matgrupperna gör kvällen till en oväntat bra upplevelse.

Maten: Välkryddat och färgstarkt i skön mix av rätter från de japanska, koreanska och kinesiska köken.

Drycken: Stort utbud av sake, ordinärt utbud av vin och cider, flera sorters japanskt öl.

Prisnivå: 4

Vegetariskt: Flera smårätter, en huvudrätt och en vegetarisk dumpling.

Stämning: Avslappnad storstadsklubb med skön loungemusik

Tillgänglighet: Hiss finns, men ett steg ner till matsalen kräver assistans. Låga matbord kan vara ett problem.

Ljudnivå: Soft bakgrundsmusik med nivå som möjliggör samtal vid borden och i baren.

Uteätarnas nota för två: 2160 kr för två cocktail, två färdiga menyer (open dinner set two för 470 kr per person) samt två dryckespaket deluxe (495 kr vardera).

Mat: 17/20

Service: 5/5

TOTALT: 22

Allra bäst:

Mixen av det bästa från olika asiatiska kök med tydliga presentationer till.

Smakerna och dofterna.

Stort utbud av sake.

Kan bli bättre:

Servera inte det som ni själva inte är nöjda med.