Moravia

ANNONS
|

Inredningen andas tidigt 1990-tal i mönster och färger. Här har tiden stått still. Den enorma matsalen är ren och snygg, och en smula öststatsaktigt högtidlig: duvblå dukar med mindre vita dukar ovanpå. Tunga matchande gardiner och stolar med sitsar i tyg ger ett propert intryck. De gula väggarna pryds av tavlor med motiv från den grekiska övärlden.

Vid entrén möter en bardisk i ljust körsbärsträ. Vi slår oss ner vid ett mörkt, slitet träbord på uteserveringen och blir omedelbart uppmärksammade. Servitrisen är tillmötesgående. Dessutom tålamodet självt när det gäller vår beslutsångest vad gäller de grekiska rätterna. Vegetariska alternativ finns det bara tre: grekisk sallad, panerad ost och halloumi.

ANNONS

”Moravia special”, en halvinbakad pizza med oxfilé och tzatziki lockar, men till slut fastnar vi för en Paidakia, marinerade lammkotletter (179 kr) och en stekt cypriotisk halloumi med citron, tzatziki och råstekt potatis (74 kr). Tzatzikin är den stora behållningen: godare och krämigare än så här kan denna gurksås knappast smaka. Även den stekta, räfflade potatisen smakar himmelskt och är god att doppa.Den oregano-kryddade Halloumin överraskar, men lammkotletterna är ingen kulinarisk höjdpunkt, små och dåligt saltade.

Portionerna är generösa att vi beslutar att dela på efterätten. Baklava, filodegsknyten med valnötter, yoghurt och honung (54 kr) serveras fint upplagt och smakar över förväntan. Den syrliga yoghurten och honungens sötma blandas till ren njutning på tungan, med krispig filodeg som skön kontrast.

Den rullstolsburne kan utan svårighet ta sig fram både inne och ute på Moravia, och alla rätterna på menyn finns för avhämtning.

Pris: Högt och lågt

Pizzorna kostar en dryg 100-lapp, vilket är i dyraste laget. 180 kronor för en tallrik bifteki eller souvlaki med tillbehör, 240 kronor för oxfilén, känns också i överkant. Däremot är barnmenyn (upp till 15 år) överkomlig, förrätterna ligger runt 50–70 kronor och efterrätter kostar en dryg femtiolapp vilket är prisvärt.

Service: I toppklass

Vi blir på alla sätt väl omhändertagna av vår servitris som tar sig tid att småprata precis lagom mycket med alla oss på uteserveringen. Vi får snabbt beställa en espresso, och notan är inga problem att få in direkt.

ANNONS

Det lilla extra: Stämningen.

Här trivs kunderna, att en del är stammisar är inte svårt att förstå. Att servitrisen dessutom förvandlade en vegetarisk förrätt till huvudrätt ger pluspoäng!

Sitta ute: Ja

Uteserveringen längs Kyrkåsgatan vetter visserligen mot både spårvagnsspår och trafikled. Men alla cyklister, joggare, fotgängare och en och annan kråkunge förstärker bara känslan av ett spännande gatuliv.

ANNONS