Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Meet

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Grillrestaurant

Grillrestaurant

Meet

Geijersgatan 12 Tel: 031-18 05 50031-18 05 50

Öppet mån–lör 17–sent

restaurangmeet.se

Kött har varit i ropet de senaste åren. Det har handlat om såväl närproducerat som om långväga lyxdetaljer för tusentals kronor kilot. Finkrogar med enorma glaskylar där råvaran hängs upp har poppat upp – med AG i Stockholm som nationell föregångare. I Göteborg finns restaurang Meet med den enkla affärsidén att servera hängmörat kött. Krogen är dock fri från hipsterattribut: inga glaskylar, ingen storytelling på menyn. Bara kött.

Vi kom till den tidiga sittningen och fann krogen välbesökt. Sällskap som proteinladdade på väg till Frölundas hemmamatch och långväga gäster var på plats klockan 17. Vi fick ett lamt välkomnande men väl vid bordet kom vår sommelier och servitör och höjde servicekänslan: glad och angelägen om vårt välbefinnande. Vi bad att få varsin apéritif och serverades äpplemartini (96 kr) och champagne mojito (160 kr). Martinin hade fräsch, äpplig skumsmak, om än något konstgjord.

Till förrätt valde vi carpaccio (165 kr) och vänerlöjrom (189 kr). Carpaccion var rikligt täckt med pesto, men köttsmaken trädde fram fint. Vi hade föredragit något tunnare skivor, men det är en smaksak – en annan gäst skulle förmodligen anse att det var generöst skuret. Vi fick en bussig klick löjrom och ett extra plus för att den medföljande briochen var varm. Sammanfattningsvis var förrätterna vällagade, men de utmanade eller överraskade inte. Och det är i grunden logiskt: på Meet står huvudrätterna i centrum. På menyn finns entrecôte, ryggbiff, lamm, kalv och oxfilé i bitar om 250 gram upp till 450 gram. Till varje köttbit ingår två tillbehör.

Kronan på verket:det mytomspunna wagyuköttet. Wagyu är ett samlingsnamn för ett antal ursprungligen japanska nötraser som föds upp enligt specifika traditioner och ger riklig marmorering och förstklassig smak. Wagyukött från Kobe i Japan kallas Kobebiff, och anses vara ett av världens finaste kött med ett kilopris på flera tusen kronor. På Meet serveras wagyubiff "uppfödd med japanska Kobemetoden" från Chile. Det är exklusivt, men alltså inte äkta Kobebiff.

Vi testade förstås wagyu (ryggbiff på 250 gram för 639 kr) och på andra sidan svensk entrecote (299 kr för 250 gram). Som tillbehör valde vi brysselkål med bacon, rotfrukter, grillade pepperonis och tomatsallad. Vi lade också till béarnaisesås (45 kr). Pepperonin och brysselkålen var bäst, tomatsalladen blek och vattnig. Vår sommelier rekommenderade ett fruktigt Beaujolais-vin, X-tremis, (560 kronor flaskan) som gifte sig utmärkt i smak med köttet i för- och huvudrätt.

Hur smakade då wagyubiffen? Första tuggorna var speciella, otroligt möra, saftiga och rika på smak. Det behövdes ingen sås. Biffen var illröd inuti, men släppte mycket lite vätska ifrån sig. Vid bordet bredvid rynkade en gäst på näsan åt sin wagyu, som var alltför genomstekt. Servitören bad om ursäkt och gästen försågs med ny biff och nya tillbehör. En snygg men också självklar gest: när köttet kostar över 600 kronor är det perfektion som gäller. Entrecoten var inte lika mör, men saftig, välkryddad och av gedigen kvalitet. Vi har ätit sämre kött för dyrare peng på andra krogar i stan.

Meet är en krog för dem som vill äta riktigt bra kött och är beredda att betala för det. Servicenivå, inredning och atmosfär är inte riktigt jämförbar med stans finkrogar, men köttupplevelsen är i toppklass.

Allra bäst: Engagemanget i köttråvarorna gick som en röd tråd i hela besöket.

Kan bli bättre: Inredningen fläktar av ungkarlsliv med spegelvägg, tv och enorma svartvita bilder på nakna kvinnokroppar på toaletten. Mossigt.

Maten: Sju olika köttalternativ på grillmenyn, en fiskrätt.

Drycken: Ambitiöst presenterad vinlista med tyngdpunkt på rödvin.

Prisnivå: 5

Vegetariskt: Nej

Stämning: Fullsatt och mysigt i den lilla lokalen. Charmigt med gäster som valde uteserveringen, inslagna i varma pälsar.

Tillgänglighet: Ramp in till lokalen. Rymlig toalett, men ingen handikapptoalett.

Ljudnivå: Inga problem att föra samtal. Ingen bakgrundsmusik.

Uteätarnas nota för två: 2298 kronor för aperitif, förrätt, huvudrätt och kaffe för två personer, samt en dessert och en flaska vin att dela på.

Betyg:

Mat 15/20

Service 3/5

TOTALT 18