Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fiskekrogen

Fiskekrogen lovar sina gäster en smakresa med det bästa från havet och det är ett löfte som personalen håller.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Klassiskt Exklusivt

Klassiskt Exklusivt

Fiskekrogen

Lilla torget 1 Tel: 031-10 10 05

Öppettider: Mån–tor 17.30–22, fred 17–22, lör 12–22

fiskekrogen.se

Om ett par månader är det 19 år sedan den före detta fiskaren och fiskgrossisten Lars Ahlström tog över Fiskekrogen. Den stora hummern ovanför entrén till Fiskekrogen signalerar också tydligt restaurangens inriktning. Och när den vänlige garderobiären tagit hand om våra ytterkläder möts vi av ett blågrönt hav i form av en stor matsal med massiva pelare, högt i tak och högljudda, glada gäster.

Husets champagne, Reinart från Reims (145 kr), är servitrisens rekommendation och serveras från flaskan vid bordet, kall och smakrik!

Som aptitretare serveras vi en rykande het blåmusselsoppa i en liten mugg. Soppan smakar mycket hav och har både lagom sälta och gräddighet. En inledning som lovar gott för de kommande rätterna. I brödkorgen gillar vi framför allt det krispiga, nästan svarta knäcket kryddat med tång.

Vi låter köket avgöra kvällens matval och testar en avsmakningsmeny med fyra rätter (695 kr). Första tallriken som ställs på bordet är en fröjd för ögat. Den smörstekta pilgrimsmusslan med löjrom, blodapelsin, lökvariationer och smörsås är placerad i ett pilgrimsmusselskal och omges av tång och stenar. En havskänsla som vi uppskattar. Sauvignon blanc-druvorna i sancerren från Loire är precis så frisk och fruktig som servitören utlovar när han fyller våra glas för en provsmakning. Vi har valt ett vinpaket (435 kr) som ska passa extra bra till vår meny och nästa vinval blir en ekfatslagrad Saint veran från Bourgogne. Och återigen får vi både provsmaka och veta mer om det specifika med just detta vin.

Marulken, som enligt menyn är vår andra rätt, har av oklar anledning inte gått att få tag på denna vecka och ersätts med torskrygg.

  

Den grillade torskryggen, som är toppad med rikligt tilltaget havskräftskum och placerad på hasselnötspuré, är perfekt tillagad (med andra ord så nära gränsen för otillagad som man kan komma) och smälter i våra munnar. Vi får en rejäl ryggbit med ett vackert grillmönster och därtill en bit rotselleri.

Stimmet och sorlet från gästerna i den välfyllda matsalen gjorde inledningsvis att vi hade svårt att höra varandra, men efter vår första huvudrätt är det lättare att höra varandra vid bordet eftersom ett par stora sällskap har lämnat lokalen.

Krögare Ahlström har vid flera tillfällen listat tre faktorer som avgörande för hur fulländad en fisk- och skaldjursmåltid blir: råvarorna, tillagningstiden och sältan. I vår andra varmrätt lyckas köket nästan perfekt med med alla tre delarna.

  

En rejäl bit halstrad piggvarsfilé med portvinssky, rostad ostronskivling och tunna skivor av pumpa invid är kvällens absoluta höjdpunkt. Kraftfulla smaker som alla gifter sig utmärkt. Tillsammans med sommelierens enda röda vinval, en Pinot noir från Marimar Estate, får vi en fin helhetsupplevelse. En i sällskapet hade dock uppskattat en något kortare tillagningstid för piggvarens fasta fiskött, medan den andre var helt nöjd.

Menyns avslutning består av en liten, liten kula kanelmousse med mycket smak och apelsinglass som är len. De torkade blåbären och den lilla biten blåbärskaka adderar färg och smak, dock utan att imponera. I glasen bjuds vi på druvor som skördats sent på hösten, ett Riesling beerenauslese från Mosel, med en fin sötma.

  

Vi enas om att kökets styrka ligger i fiskrätterna, inte på den avslutning som vi serveras. Styrkan ligger också i uppläggningarna, spännande tillbehör och innovativa smakkombinationer.

Fiskekrogen lovar sina gäster en smakresa med det bästa från havet och det är ett löfte som personalen håller.

Maten: Fisk- och skaldjursrätter.

Drycken: Omfattande vinlista.

Prisnivå: 4

Vegetariskt: Endast en huvudrätt.

Stämning: Uppsluppen och lättsam från gästerna, personalen lite stramare.

Tillgänglighet: Trappsteg upp till entrén. Inte rullstolsanpassad toalett.

Ljudnivå: Ingen bakgrundmusik. Högt gästsorl försvårade initialt samtal runt bordet.

Uteätarnas nota för två: 2 550 kr för två glas champagne, två avsmakningsmenyer och tillhörande vinpaket med vardera fyra glas vin.

Allra bäst: Fisken! Vackra uppläggningar. Och generositet kring att dela med sig av vinkunskaper.

Kan bli bättre: Hög ljudnivå. Desserterna.

Mat 17/20

Service 4/5

TOTALT 21