Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Basque

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Spanskt

Spanskt

Basque

Magasinsgatan 3

Öppet: Tis–-tor 17–-sent, fre–lör 16–02.

basque.se

Maten: Självservering av pintxos, små tapas serverade på tandpetare.

Drycken: Stort ölutbud, med det finns även cava, vin och cider.

Vegetariskt: Ja.

Stämningen: Ung sorlande publik, hög hipster- och trivselfaktor.

Tillgänglighet: Ett trappsteg in och trångt i lokalen. Toaletterna finns dock hos grannen Puta Madre, där det är flera trappsteg och trångt.

Ljudnivå: Hög.

Uteätarnas nota för två: 782 kronor (20 pintxos, två stora öl).

Det är fredag i baren på Basque. Vi har precis kommit innanför dörren och det är högljutt, hipstertätt och… alldeles underbart.

En uppmärksam bartender ser oss i vimlet och serverar en flaska Sol med lime (60 kronor). Vi hänger en stund vid baren i väntan på ett bord, glaskylen från golv till tak är en sevärdhet i sig. En jeansmiljonär och en skoföretagare dricker öl i små glas vid entrén. Ett tjejgäng sneglar på faten med små tapas – pintxos.

Hyllade krogen Puta Madre har bakom en lönndörr drivit baren Banjo, en illa bevarad hemlighet i krogsvängen. Lönndörren finns kvar, men nu har dörrarna mot gatan öppnats och Göteborg begåvats med ölhallen Basque – som lika gärna kunde ha legat i San Sebastian eller Madrid.

Det är inte första gången göteborgarna får prova på den baskiska varianten av tapas. Kanske är det därför stämningen är så kontinental – vi vet vad det är och vi gillar det. En bit bröd i botten, något smaskigt ovanpå och en tandpetare som håller ihop allt = pintxos. I baren plockar besökarna sina pintxos själva och håller koll på tandpetarna. När det är dags att betala räknar man helt enkelt de små pinnarna och betalar 25 kronor styck.

Vi får snabbt bord, utan vare sig lista eller bokning, och hamnar i den inre delen av lokalen. Det är helkaklade väggar, skruvad badrumsinredning med mässingsrör, duschar och en toalett mitt på golvet. På hyllor längs väggarna står vattenkaraffer där gästerna själva hämtar vatten. Pintxos plockar vi i baren. Vi blir varmt omhändertagna när servitören sätter sig ner och förklarar konceptet.

Det finns inget kök i baren, så det är kallskuret som gäller. Det är en ständig ruljangs på ett 20-tal varianter av pintxos under kvällen. Vi ber om en bra lager och serveras en gyllene italienare (Bionda, 105 kronor halvlitern).

Sedan börjar vi samla tandpetare på hög:

Saltgurka, chorizo – lite väl salt. Mini-croissant med ädelost och kvittenmarmelad – läcker sötma mot ädelosten. Rykande åtgång. Getost på ankleverpastej – väl mycket pastej, men en vinnande kombination av kraftiga smaker. Rökt lax och kapris – en annan favorit som snabbt går åt. Mini-croissant med manchegoost och serranoskinka, smälter i munnen. Minipaj med ost och honung – lyckat med något sött som bryter av. Portobellosvamp på ost, mild och kanske lite tam i smaken. Boquerones, salt röra med uppfriskande sting.

Den som är sugen på rejäl, lagad mat ska inte gå till Basque. Det är inga bekymmer att äta sig mätt, men det krävs uppemot 10 pintxos (250 kronor) för att motsvara tre rätter. Och det blir i längden enahanda. Även om man i baren fantasifullt varierar temat så går det inte att komma ifrån att basen är bröd, olivolja, charkuterier och ost. En salt och fet känsla blir kvar när vi smakat oss igenom allt.

Nej, på Basque ska man hänga med sina vänner, dela en handfull pintxos och prata om livet. Maten fyller främst en social funktion. Lukas Moodysons klassiska "hellre gröt tillsammans än oxfilé ensam" gäller. Sätter du fem pintxos på ett fat i en ensam etta med kokvrå skulle det vara direkt påvert. Omgiven av dina vänner framför glaskylen på Basque är det plötsligt haute cuisine. Det är i det sociala samspelet som maten blir en upplevelse.

Vi rundar av med cappuccino och en sista mini-croissant, nu med nutella. Vår servitör hämtar kaffet inne på syskonkrogen Puta Madre, där man också kan förse sig med drinkar.

När vi öppnar dörren för att gå väntar vi oss nästan att komma ut på Plaza de Santa Ana istället för makarna Tods plats. Vi har känt oss som madrileños (Madridbor) för en kväll. Tack för det Basque!

Allra bäst: Stämningen: göteborgarna har aldrig känts mer som äkta madrileños än på Basque.

Kan bli bättre: Maten kan knappast bli bättre – på en krog utan kök. Men efter 10 kalla pintxos längtar man efter något varmt…

Totalt 20

Mat 15/20

Service 5/5