Tio goda sangiovese

Lättsamma körsbär, mjukgörande choklad, strama kryddor – sangiovese är en druva i många skepnader. Perfekt till den mustiga höstmaten.

ANNONS
|

Villa Valentina Sangiovese

89 kr | 75 cl | 13,5 % | SB 76598 | Italien | Apulien | Rött | Ekologiskt | 5/10

Från Apulien längstsöderut i Italien kommer detta vin. Här satsar man på charmörstilen med väldigt söta och saftiga körsbär i ganska rak stil. Lite kryddor och en livfull syra gör den till en bra partner till en enkel pasta med tomatsås och chili.

Terreno Chianti Classico

109 kr | 75 cl | 13,5 % | SB 2373 | 2013 | Italien | Toscana | Rött |6/10

Från den svenskägda vingården Terreno nära Greve i Chianti kommer detta lite gammaldags vin med mogna toner på övervägande sangiovese (och lite merlot). Här finns doft av körsbär, fin syra och lite kryddor. Gott till en kolgrillad biff med bönsallad.

Vino Nobile di Montepulciano Poliziano Viti Nuove

159 kr | 75 cl | 13,5 % | SB 2144 | 2013 | Italien | Toscana | Rött I9/10

Stillsamt och saftigt med frisk syra och härliga drag av mogna körsbär, choklad och kryddor. Ett ytterst välbalanserat vin på övervägande sangiovese från trakten kring Montepulciano i sydöstra Toscana. Supergott till osso bucco med saffransrisotto.

Ser Lapo Riserva

149 kr | 75 cl | 13 % | SB 2208 |2013 | Italien | Toscana | Rött |8/10

Här var det 100% sangiovese av god kvalitet från Chianti. Ett stramt smakrikt vin med mörka körsbär, lite choklad, örter och massor av kryddor. Satsa på kraftig mat som vilt, kanske en mustig älggryta med skogssvamp och enbär. Finns även som halvflaska.

Brunello di Montalcino Poggio Nero

199 kr | 75 cl | 13,5 % | SB 75421 | 2011 | Italien | Toscana | Rött |7/10

Från trakten kring staden Montalcino i södra Toscana kommer de välkända brunello-vinerna. Här finns en fin nyanserad, mogen doft av torkade körsbär, nötter, kakao och kryddor. Gott till rådjurssadel med helstekt lök och svamp. Eller bara en bit parmesan – det räcker.

Brancaia Tre

129 kr | 75 cl | 13,5 % | SB 75501 |2013 | Italien | Toscana | Rött |8/10

Här har sangiovesen fått sällskap av mjuk merlot och stram cabernet sauvignon. Resultatet är ett välstrukturerat och lätt fatigt vin med toner av vildhallon, körsbär och choklad. Gott till långkokt lammlägg medrödvinssås och ugnsrostade rotfrukter.

Piccini

79 kr | 75 cl | 13 % | SB 22467 | 2015 | Italien | Toscana | Rött | Ekologiskt | 5/10

Så här kan också en sangiovese från Chianti smaka: lätt, bärigt och syrligt med lite körsbär och ektoner. Ett enkelt vin som inte kräver några storslagna planer i köket. En vardagspasta med pesto eller snabbgjorda, parmalindande kycklingfiléer kan passa till.

Rigogolo Chianti Riserva

95 kr | 75 cl | 13 % | SB 2361 | 2013 | Italien | Toscana | Rött |7/10

En riserva från Chianti med stiliga drag och mogna toner av moreller, lagerblad och kryddor. Görs på 90 % sangiovese samt lika delar canaiolo och cabernet sauvignon. Gott till crostini med gräddstekt svamp eller kyckliglevermousse.

The Stumbling Block

94 kr | 75 cl | 14 % | SB 6284 |2015 | Australien | South Eastern Australia | Rött | 6/10

Hur blir då sangiovese när det görs utanför Italien? Ja, till exempel som detta vin från Australien: Kryddigt och generöst, med mynta, pomerans med lite hetsigt avslut. Ett lättillgängligt vin till grillspetten på biff eller lamm med heta,fruktiga salsor.

Brolio

129 kr | 75 cl | 13 % | SB 2705 | 2014 | Italien | Toscana | Rött |7/10

Från välkända och anrika Barone Ricasoli kommer detta mustiga, kryddiga och örtiga vin på

mestadels sangiovese (samt lite merlot och cabernet sauvignon). Rustikt och matvänligt, så satsa på en pasta bolognese på viltfärs, gärna vildssvin som i Toscana.

ANNONS