Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så kan man semestra i vinlandet Sverige

Sällan har reslusten fått ligga i träda så som det senaste året. För oss vinintresserade är resorna till vindistrikt världen över en stor del av kärleken till vinets värld. Men även om man inte vill resa utanför landets gränser kan man botanisera bland vingårdar. Dags för en sommar i vinlandet Sverige!

Vi är förstås många som längtar tillbaka till en öppnare värld, när vi kan resa utan corona-oro för att uppleva nya saker. Men även om man inte vill slänga sig iväg till flygplatsen så snart vaccinsprutan stuckits i överarmen, utan hellre satsar på en sommar till med ”hemester”, kan man resa i vinets värld. Sverige är visserligen ett relativt ungt vinland, med en kort historia på drygt 20 år, men här finns både passionerade vinmakare, vackra vingårdar och spännande upplevelser som väntar.

LÄS MER: 20 viner till sommarens alla smaker

Mycket har hänt sedan pionjärer som Lauri Pappinen på Gutevin planterade sina första vinstockar på Gotland av ren experimentlusta 1997 och Murre Sofrakis grundade Vingården Klagshamns år 2000. På den tiden var det ett fåtal entusiaster som vågade sig på att satsa på vin, trots att Sverige ligger långt norr om vad som ansetts vara möjligt för vinodling.

I dag är de långt ifrån ensamma. Enligt nystartade Sveriges Branschorganisation för Oenologi & Vitikultur odlas det vin på omkring 100 hektar idag i Sverige och på Föreningen Svenskt Vins hemsida hittar man enkelt de flesta av de svenska vingårdarna på en karta. Många av dem ligger semesterfirarvackert nära havet i Skåne, Halland, Blekinge, Öland eller på Gotland och flera har satsat på att kunna ta emot vinintresserade gäster. Eftersom gårdsförsäljningen inte är tillåtet i Sverige, är de svenska vinproducenternas bästa chans att sälja sina viner att själva starta en restaurang och/eller hotellverksamhet där de kan servera de egna vinerna. Och det finns ju inget bättre sätt att prova och förstå ett vin, än att dricka det där det faktiskt odlats och producerats!

I Gamlestan i Göteborg finns vineriet/restaurangen Wine Mechanics, som gör vin på druvor som köps in från vinodlare ute i Europa.

Och för den som är sugen på en tur till Skåne i sommar och samtidigt vill kombinera med en vinupplevelse, kan det vara värt en resa till Österlen i slutet av juli. Då organiserar Skepparps Vingård Festivalen Svenska viner, där man verkligen kan botanisera i svensk vinproduktion.

För den som vill semestra i storstan finns också möjlighet att dyka ner i svenskproducerat vin. I Gamlestan i Göteborg finns vineriet/restaurangen Wine Mechanics, som gör vin på druvor som köps in från vinodlare ute i Europa. I Solna utanför Stockholm kan man få en italiensk vingårdsupplevelse på The Winery Hotel, där man gör vin på druvor från Terreno i Toscana. Och på Spritmuseum på Djurgården pågår påpassligt nog utställningen Dryckeslandet Sverige, där en del handlar om vinlandet Sverige. Så även om man håller sig innanför landets gränser finns det många, många möjligheter att göra en vinresa för nya upplevelser.

LÄS MER: Bästa vinerna för sommaren 2021 från Systembolaget