"Hur många roséviner behöver vi?"

Med solens första värmande strålar kommer också de nya årgångarna roséviner upp på hyllorna. Det är en trend som vuxit sig stark under drygt tio år och populariteten tycks inte ha någon hejd.

ANNONS
|

Fräschör, sommarkänsla och internationell trend, se där tre ord som beskriver rosévin.

Från mitten av 2000-talet har vinet som sådant gått från att ses som ett lite sött, banalt vin för varma semesterdagar, till ett intressant vin som kan drickas till mat året runt. Fast det är klart, försäljningen ökar under de varmare månaderna på året. Det är när solen tittar fram som vi längtar efter det där svala glaset med rödbärigt doftande rosé.

I dag finns det 76 roséer i Systembolagets ordinarie sortimentet, och det domineras av blekrosa, torra varianter i sydfransk stil. Mycket bättre till mat än de andra vinerna på roséskalan, de som är tuggummismakande och sockersöta, som white zinfandel till exempel. Men samtidigt är frågan om de blekrosa varianterna snart börjar bli för många i alla fall. Hur många behöver vi?

ANNONS

För det görs ju rosé i alla vinproducerande länder, och det finns många fler sätt att göra torra, matvänliga roséer. Ibland vill man ju ha en rosé som snarare smakar smultron och grape än söta hallon, eller en rosé som är riktigt kryddig och kraftfull. Så som den kan bli i exempelvisSydafrika eller Chile.

När rosétrenden fortfarande var ganska ung funderade jag ibland på hur länge den skulle hålla i sig. Med facit i hand är frågan om man ens kan kalla det ett trendvin längre. Det är nog snarare en del av vår årstidscykel.

Kanske beror det på att det är ett vin som passar väl till många av dagens mattrender med lättare smaker ochmycket grönsaker, och som är ett alternativ till vita viner när man vill ha en lite annan smak. Så kyl en flaska och kom i sommarstämning du också.

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

ANNONS