Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bra pris på augustis godaste rödvin

Eftersom vi regnade in under hela juli och inte ens kunde sticka shoppingnäsan utanför dörrn, blev det en slant sparad att köpa gott vin för. Tur det, för augusti är ingen billig månad för den som är begiven på Systembolagets nyheter.

I dag och fredagen den 21:e släpps 73 nya viner, varav över hälften är klart värda att spendera ett par hundralappar på.
De allra flesta goda dropparna kommer från gamla världen (mest Frankrike och Italien), men som en katt bland hermelinerna sticker ett vin från Australien ut: Wallace är ett kraftpaket med druvkoncentrat som borde få levande, döda och abdikerade påvar i Châteauneuf-du-Pape att famla efter kräklan.
Med andra ord: ett måste-ha-vin. Ett lika bra Ch9dP till det priset (169 kr) kan du knappast hitta.

 

Gillar man exklusivt bubbel är månadens intressantaste nyhet en helt osötad champagne. 2006 Louis Roederer Brut Nature. Dyr som skam (695), liten upplaga (288) och alltså noll gram socker.
Roederers vd, Fréderic Rouzaud, sparade inte på krutet i marknadsföringen av vinet, utan lät flaskan utformas av den världsberömde designgurun Philippe Starck, som förklarat att han bara dricker zero dosage.
Såpass.
Efter att ha läst tirader av mumbo-jumbo om ärlighet, sanning, renhet, abstraktion med mera i en pressrelease om buteljprojektet, var det dags att prova själva vinet – för att finna det enastående. Det talade för sig självt.
Flaskan slänger man väl i en glasbehållare när den är urdrucken och inte vet jag vad det kostat att låta Starck hålla på och välja rätt grå nyans till tennkapseln som är obehandlad och omålad och vars grå nyanser ska förmedla cuvéens elegans och äkthet – och etiketten, som är av japanskinspirerat, vattenavvisande papper där de mest betydelsefulla orden belysts i färg och där återstående ord fått ett transparent uttryck som ska väcka nyfikenhet – men om vinet blivit en femtilapp billigare ifall Markoolio ritat en gubbe på etiketten i stället, så hade jag föredragit det.
Sen hade vi inte behövt prata mer om den saken.

 

Fast vinet är så gott att jag tveklöst skulle välja två flaskor av det, framför en 2007 Cristal, som också säljs på Systemet nu. Det är samma firma och ungefär samma pris.
Eller förresten: augustinyheten 2008 Legras & Haas Blanc de Blancs på magnum för 795 kronor (92029) är ett minst lika bra köp. 

RÖTT VIN

Fem fyrar

2013 Wallace

2012 Calera Ryan Pinot Noir

  

Fyra fyrar

2013 Montefalco Rosso Arnaldo Caprai

2010 Allende 2010

2012 Lapostolle Cuvée Alexandre Carmenère

2013 Masseria Li Veli Malvasia Nera

2011 Barolo Marcenasco Renato Ratti

    

Tre fyrar

2010 Château Potensac

2013 Morgon Côte du Py

2013 Crozes Hermitage Alain Graillot

    

VITT VIN

Fem fyrar

 2014 Quinta de Chocapalha Sauvignon Blanc

 

Fyra fyrar

2008 Ferrari Perlé Brut

2014 Masseria Li Veli Verdeca

  

Tre fyrar

2006 Louis Roederer Brut Nature

2001 Vouvray Le Mont Demi-Sec Domaine Huet

2012 Engelgarten

2011 Guigal Hermitage

  

Två fyrar

CasaBelfi Prosecco Colfondo

2011 De La Finca Raventós i Blanc

2005 Origine du Haut Bourg