Massiv kritik mot tv-serien Syrror

I ett öppet brev riktar Svensk sjuksköterskeförening massiv kritik mot TV4:s nya sjukhusserie Syrror. Föreningen menar att programmet visar upp en schablonbild av vården och könsmaktsordningen. Men TV4 tillbakavisar kritiken.

ANNONS
|

I onsdags vardet premiär för TV4:s nya dramasatsning Syrror, som följer sjuksköterskorna Malin, Julia, Iris och Carina i deras hektiska tillvaro på arbetsplatsen och det nästan lika stormiga privatlivet. En serie som har fått Svensk sjuksköterskeförening att gå i taket. "TV4:s serie Syrror ger en bedrövlig bild av sjuksköterskans profession", skriver de på Facebook.

- De visar upp en gammal schablonbild av vården och könsmaktsordningen där sjuksköterskorna framställs fullständigt underordnande männen.Det är befängt, sägerÅsa Andersson som är strategisk rådgivare på Svensk sjuksköterskeförening och legitimerad sjuksköterska.

- Det känns självfallet tråkigt att höra, och vi rannsakar oss själva hela tiden och tar in allt som publiken reagerar på, sägerElin Kvist som är seriensexekutivaproducent på TV4 och poängterar att det ännu bara sänt ett avsnitt av serien:

ANNONS

- Det kan vara värt att påminna om att situationer som kanske ser ut att vara på ett sätt kan komma att visa sig vara något annat.

Sjuksköterskeföreningen är oförstående

GPhar tidigareberättat om att researchen inför programmet har varit enorm. Bland annat har kvartetten gjort flera studiebesök på sjukhus i Stockholm och även varit med som betraktare underoperationer för att skapa en så verklighetstrogen bild som möjligt.

- Hade de sagt att det var fantasi eller en saga så hade jag förstått.Vi lägger oss i vanliga fall intei vad pjäser och såpor gör. Men det skar sig när man med allvarlig min gick ut och sa att man har försökt följa verkligheten,sägerÅsa Andersson.

LÄS MER:En svensk Grey's Anatomy

Sjuksköterskeföreningen kritiserar inte bara verklighetsförankringen utan redan vid seriens titel menar de att det brister.Enligt föreningen är dennedsättande mot det legitimerade yrket.

- Det är nonchalant att kalla oss syrror när vi är sjuksköterskor och har ett legitimerat yrke, säger Åsa Andersson.

Enligt producent Elin Kvist är seriens namn Syrror tänkt att både väcka en nyfikenhet och ett intresse hos publiken och hon berättar att det dessutom anspelar på systerskapet mellan de fyra huvudrollerna.

Stor spridning på sociala medier

Svensk sjuksköterskeförings öppna brev handlar till stor del om den könsmaktsordningen som präglar serien.

ANNONS

- Lever vi på 1600-talet eller? Snacka om att kvinnornaverkar vara oförmögna att ta hand om sig själva och istället lägger all tid på männen. Figurerna med makt råkar ju också vara män, säger Åsa Andersson och fortsätter:

- Bilden av läkarna är också lika befängd. Det känns väldigt gammaldags.

"Gammalschablonbild"

I brevet skriver de bland annat: "Sjuksköterskorna framställs fullständigt underordnande männen".

- Vården har utvecklats jättemycket och så använder man den här gamla schablonbilden, säger Åsa Andersson.

De menar dessutom att genomatt låta en av sjuksköterskorna vara prostituerad vidmakthåller serien den sexualiserade kommersiella bilden av sjuksköterskan som pornografin utnyttjar. Något som Åsa Andersson tycker är"otroligt tröttsamt".

-När vi googlar på sjuksköterskor så finns det otroliga kopplingar med porrindustrin. Något som vi arbetar med att komma i från och ändå lyckas demed att koppla samman detta.

"Handlar om en fiktiv sjukhusvärld"

Men producenten poängterar att man får komma ihåg att det är en dramaserie som handlar om en fiktiv sjukhusvärld som är förhöjd för att väcka spänning.

- Vi har stor respekt för sjuksköterskeyrket och tycker det känns kul att få sätta yrkesgruppen i fokus i en dramaserie. Vi är fullt medvetna om att vissa kompromisser har gjorts för att skapa vår dramatiserade och fiktiva sjukhusvärld, som ju är förhöjd med spänning och relationsförvecklingar, sägerElin Kvist.

ANNONS

Riktar massiv kritik

Svensk sjuksköterskeförening avslutar sitt inlägg med att rikta massiv kritik till produktionen:"Det är direkt pinsamt att producenten hävdar att de arbetat för att serien ska vara trovärdig".

Formatet till Syrror är hämtat från den finska succéserien Syke (Puls) som började visas 2014 och nu har sänts i tre säsonger. Produktionsteamet hade ett inledande möte med skaparen Petja Peltomaa där hon förklarade vad hon tänkt sig ska hända i serien framöver, men i övrigt har de haft fria händer.

LÄS MER:Sjuksköterskor blev stjärnor på röda mattan

Om tv-serien Syrror

Serien är baserad på den finska Syke (Puls) av Petja Peltonmaa, och följer originalproduktionen ganska troget vad gäller händelseutveckling och karaktärer. Huvudrollerna spelas i Sverige av Jeanette Holmgren, Tanja Lorentzon, Celie Sparre och Marall Narisi.

Regissörskapet delas av Lisa Farzaneh och Tord Danielsson och TV4:s exekutiva producent är Elin Kvist. Hittills har 20 avsnitt som sträcker sig över två säsonger spelats in. Beroende på hur serien tas emot kan en fortsättning bli aktuell.

Serien är producerad av Bob Film och visas onsdagar 21.00 på TV4.

Om Svensk sjuksköterskeförening

Svensk sjuksköterskeförening är en ideell intresseförening som företräder professionens kunskapsområde omvårdnad och främjar forskning, etik, utbildning och kvalitet inom vård och omsorg.

Föreningen bildades 1910 och har i dag cirka 65 000 medlemmar.Alla legitimerade sjuksköterskor och sjuksköterskestuderande kan bli medlemmar.

(Källa: Svensk Sjuksköterskeförening)

ANNONS