Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Massiv kritik mot tv-serien Syrror

I ett öppet brev riktar Svensk sjuksköterskeförening massiv kritik mot TV4:s nya sjukhusserie Syrror. Föreningen menar att programmet visar upp en schablonbild av vården och könsmaktsordningen. Men TV4 tillbakavisar kritiken.

I onsdags var det premiär för TV4:s nya dramasatsning Syrror, som följer sjuksköterskorna Malin, Julia, Iris och Carina i deras hektiska tillvaro på arbetsplatsen och det nästan lika stormiga privatlivet. En serie som har fått Svensk sjuksköterskeförening att gå i taket. "TV4:s serie Syrror ger en bedrövlig bild av sjuksköterskans profession", skriver de på Facebook.  

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- De visar upp en gammal schablonbild av vården och könsmaktsordningen där sjuksköterskorna framställs fullständigt underordnande männen. Det är befängt, säger Åsa Andersson som är strategisk rådgivare på Svensk sjuksköterskeförening och legitimerad sjuksköterska.

- Det känns självfallet tråkigt att höra, och vi rannsakar oss själva hela tiden och tar in allt som publiken reagerar på, säger Elin Kvist som är seriens exekutiva producent på TV4 och poängterar att det ännu bara sänt ett avsnitt av serien:

- Det kan vara värt att påminna om att situationer som kanske ser ut att vara på ett sätt kan komma att visa sig vara något annat.

Sjuksköterskeföreningen är oförstående

GP har tidigare berättat om att researchen inför programmet har varit enorm. Bland annat har kvartetten gjort flera studiebesök på sjukhus i Stockholm och även varit med som betraktare under operationer för att skapa en så verklighetstrogen bild som möjligt. 

- Hade de sagt att det var fantasi eller en saga så hade jag förstått. Vi lägger oss i vanliga fall inte i vad pjäser och såpor gör. Men det skar sig när man med allvarlig min gick ut och sa att man har försökt följa verkligheten, säger Åsa Andersson.

LÄS MER: En svensk Grey's Anatomy

Sjuksköterskeföreningen kritiserar inte bara verklighetsförankringen utan redan vid seriens titel menar de att det brister. Enligt föreningen är den nedsättande mot det legitimerade yrket.

- Det är nonchalant att kalla oss syrror när vi är sjuksköterskor och har ett legitimerat yrke, säger Åsa Andersson.

Enligt producent Elin Kvist är seriens namn Syrror tänkt att både väcka en nyfikenhet och ett intresse hos publiken och hon berättar att det dessutom anspelar på systerskapet mellan de fyra huvudrollerna.

Stor spridning på sociala medier

Svensk sjuksköterskeförings öppna brev handlar till stor del om den könsmaktsordningen som präglar serien.

- Lever vi på 1600-talet eller? Snacka om att kvinnorna verkar vara oförmögna att ta hand om sig själva och istället lägger all tid på männen. Figurerna med makt råkar ju också vara män, säger Åsa Andersson och fortsätter:

- Bilden av läkarna är också lika befängd. Det känns väldigt gammaldags.

"Gammal schablonbild"

I brevet skriver de bland annat: "Sjuksköterskorna framställs fullständigt underordnande männen".

- Vården har utvecklats jättemycket och så använder man den här gamla schablonbilden, säger Åsa Andersson.

De menar dessutom att genom att låta en av sjuksköterskorna vara prostituerad vidmakthåller serien den sexualiserade kommersiella bilden av sjuksköterskan som pornografin utnyttjar. Något som Åsa Andersson tycker är "otroligt tröttsamt".

- När vi googlar på sjuksköterskor så finns det otroliga kopplingar med porrindustrin. Något som vi arbetar med att komma i från och ändå lyckas de med att koppla samman detta. 

"Handlar om en fiktiv sjukhusvärld"

Men producenten poängterar att man får komma ihåg att det är en dramaserie som handlar om en fiktiv sjukhusvärld som är förhöjd för att väcka spänning. 

- Vi har stor respekt för sjuksköterskeyrket och tycker det känns kul att få sätta yrkesgruppen i fokus i en dramaserie. Vi är fullt medvetna om att vissa kompromisser har gjorts för att skapa vår dramatiserade och fiktiva sjukhusvärld, som ju är förhöjd med spänning och relationsförvecklingar, säger Elin Kvist.

Riktar massiv kritik

Svensk sjuksköterskeförening avslutar sitt inlägg med att rikta massiv kritik till produktionen: "Det är direkt pinsamt att producenten hävdar att de arbetat för att serien ska vara trovärdig". 

Formatet till Syrror är hämtat från den finska succéserien Syke (Puls) som började visas 2014 och nu har sänts i tre säsonger. Produktionsteamet hade ett inledande möte med skaparen Petja Peltomaa där hon förklarade vad hon tänkt sig ska hända i serien framöver, men i övrigt har de haft fria händer.

LÄS MER: Sjuksköterskor blev stjärnor på röda mattan