Påläst och kvick. Mary Beard, brittisk professor i antikens historia, har fördjupat sig i kvinnohatets idéhistoria. Det hat och hån kvinnor i offentligheten i dag får utstå är ekon ur det förflutna.
Påläst och kvick. Mary Beard, brittisk professor i antikens historia, har fördjupat sig i kvinnohatets idéhistoria. Det hat och hån kvinnor i offentligheten i dag får utstå är ekon ur det förflutna. Bild: Norstedts

Mary Beard skildrar kvinnohatets idéhistoria

Brittiska professorn Mary Beard har skrivit en lättläst, rolig och uppfordrande bok om kvinnohatets historia.

ANNONS
|

Sakprosa

Kvinnor & makt - ett manifest

översättning: Annika Hultman Löfvendahl

Norstedts

Det är länge sedan jag blev så här uppsluppen av att läsa en bok. Mary Beards manifest Kvinnor & makt är den perfekta peppen idag, på den internationella kvinnodagen.

Redan det silver- och guld-glänsande omslaget av duon Peter Dyer och Carl Åkesson är intagande och väcker rätt slags associationer: till exempel till det svenska ordspråket ”Att tala är silver, tiga är guld”. För här kommer en skrift som med synnerligen adekvata historiska exempel visar vilka det är som roffat åt sig - och behållit - makten och tolkningsföreträdet i tusentalsår: Männen. Framförallt är det en bok som på ett lärt och elegant sätt sammanfattar kvinnohatets kulturhistoria. Utan pekpinnar, ändå ytterst effektivt och med tyngd, leder Mary Beard i bevis hur kvinnor som uttalar sig i det offentliga rummet metodiskt tystats. Och fortfarande tystas.

ANNONS

Makt är inte en ägodel

Hon nöjer sig inte heller med detta. Beard, som är professor i antikens historia vid Newnham college i Cambridge, uppmanar oss att gå vidare och börja tänka på makt på ett annat sätt för att kunna omdefiniera begreppet. ”Det innebär att tänka samarbetsmässigt, att tänka på anhängarnas makt, inte bara ledarnas. Det innebär framförallt att tänka på makt som en egenskap, eller till och med som ett verb, (”att bemäktiga”) inte som en ägodel” skriver hon bland annat.

Som stark kvinna i det offentliga rummet måste du förhålla dig till, och i viss mån anpassa dig till, den manligt kodade struktur du lyckats pressa dig in i. Att som kvinna med auktoriteten i ditt ämbete uttala dig offentligt gör dig automatiskt till en måltavla. Män kommer att vilja ifrågasätta dig. I vissa fall även håna och tysta dig.

En röd tråd går genom historien och förstärks: från Penelope som tystas av sin son Telemachos till Donald Trump och Hillary Clinton avbildade på t-shirts och kaffemuggar som Medusa och Perseus.

På baksidan sammanfattas bokens budskap kärnfullt: ”Man kan inte på ett enkelt sätt passa in kvinnor i en struktur som redan är kodad som manlig; man måste förändra strukturen.”

ANNONS

Mary Beards bok, som bygger på två av hennes föreläsningar, är kunnig, lättläst och rolig, dessutom rikt illustrerad. Den tar inte mer än någon timme att läsa. Samtidigt har den potential att förändra din världsbild.

ANNONS