Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martina Montelius. Arkivbild.

Martina Montelius vittnade mot kulturprofilen

Martina Montelius berättar nu att hon är en av de kvinnor som vittnade anonymt i en artikel i Dagens Nyheter i höstas om de sexuella trakasserierna som den så kallade kulturprofilen anklagats för.

I en intervju med P4 Extra berättar författaren Martina Montelius att hon är en av de 18 kvinnor som talade ut i artikeln. Hon vill inte avslöja vilken av berättelserna som kommer från henne.

- Det som jag berättade om denna kulturprofil var bara en liten pusselbit i en väldigt, väldigt omfattande bild, säger hon till Sveriges Radio.

På 90-talet

I en intervju i Dagens Nyheter berättar Montelius att händelserna ägde rum på 1990-talet.

Det var inte ett ”medvetet ställningstagande” att gå ut med sitt namn just nu.

- Jag var i Borås för att intervjua Alexandra Pascalidou inför publik, och vi började prata om metoo på scen. Det var ett fritt samtal, så på ren impuls tog jag bladet från munnen. Ibland berättar jag saker för publiken som jag inte hade berättat i rikstäckande medier. Men P4 Extra fick höra att jag hade sagt det, och frågade om jag ville prata om det i intervjun med dem, så jag tänkte – varför inte, egentligen? Varför ska det vara så hemligt, säger hon till DN.

Martina Montelius är dotter akademiledamoten Kristina Lugn men säger i intervjun att hennes mamma inte kände till vad hon utsatts för.

Utsatta döttrar

Hon ser ingen koppling mellan sig själv och uttalandet från den dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius, som efter ett sammanträde med Svenska Akademin berättade för medierna att bland annat ledamöters döttrar utsatts för oönskad intimitet av mannen.

- Jag läste om det som Sara Danius sade, men jag vet faktiskt inte om det är jag som åsyftas. Många i Svenska Akademien har döttrar, vad jag förstår. Jag vet att vi inte pratade om det som hände när det hände, i alla fall. Under allt som hänt med Svenska Akademien har vi inte heller pratat om det, säger hon till DN.