Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martina Haags ämne väl tajmat

En av förtjänsterna med vinterprogram, i jämförelse med sommarprogram, är att de oftare håller en tydlig tematik. Medan sommarprat alltför ofta används som personlig marknadsföring och memoarer är vinterpratarna mer luttrade. De har redan gjort det där programmet om det egna jaget och de vet också att vinterpratet är en så pass ny företeelse att det inte alls är samma prestige i det.

Martina Haag är en av dem som i år använder sitt vinterprogram för ett specifikt ämne: löpning. Passande på årets första dag berättar hon om när hon fick nog av att folk trodde att hon var gravid, men samtidigt inte ville banta. ”Jag har döttrar, jag kan inte vara en mamma som bantar”, säger hon och pratar vidare om att inte försaka god mat och njutningar i livet. Det är välkommet en dag då alltför många svenskar börjar med vansinnesdieter och fastor i tron att det kommer att fungera den här gången.

I stället talar hon inspirerande och roligt om löpningen, som började med en nerförsbacke i ett par gamla basketskor. Därifrån har hon nu blivit en löpare som springer lopp och jämför personbästa på milen. För oss som alltför många gånger inlett den där löpningen och sedan gett upp är det en vänlig och pedagogisk ingång. Det är faktiskt okej att inte orka mer än tolv minuter första gången, nästa gång blir det tretton. Haags vinterprat blir en ovanligt snäll kvällstidningsbilaga eller veckotidning, helt klart att föredra framför bantningspropagandan som kommer att dominera de kommande veckorna.

Musik: Låtar som hon springer till, bland annat samtida pop och svensk rap.

Sista meningen: Jag är så lycklig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.