Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Martin Lidberg om den bittra sortin från OS

I sitt livs sista OS-satsning åkte brottaren Martin Lidberg ut direkt, enligt honom själv felaktigt bortdömd av korrupta domare. Hans historia berörde deltagarna i Mästarnas mästare starkt.

- Jag var medveten sedan tidigare om att brottningen var en smula korrupt, men jag hade inte förstått HUR korrupt den var, säger Janni Larsson i programmet.

Det var gruppfinal i Mästarnas mästare och fyra deltagare skulle bli tre. Men tävlingarna kom för en stund i bakgrunden, när brottaren Martin Lidbergs idrottshistoria berättades.

"Alla sa: Nu vinner han OS"

Efter en lång karriär med både EM- och VM-guld var det en medalj som saknades: OS. Den skulle han ta i Aten 2004. Förväntningarna var skyhöga.

- Alla sa: Nu vinner han OS också, säger Martin Lidberg i programmet.

Men ödet, och den korrupta brottningsvärlden, ville annorlunda. Redan i öppningsmatchen ställdes han mot en av de andra storfavoriterna, ryssen Gogi Koguashvili.

Slutade i kalabalik

Efter en jämn match slutade allt i kalabalik. Martin Lidberg trodde att han hade fått en avgörande poäng i matchens slutskede, men plötsligt dök det upp en mängd ryska delegater och domarna ändrade sig.

- Först kom det upp att jag fått en poäng, sedan ändrar de så att ryssen vinner matchen. Ingen förstår för vad. Och där är mitt OS slut, säger Martin Lidberg, som är övertygad om att domarna lät sig påverkas.

- Det känns jättetråkigt att behöva prata om det, men man måste få fram sanningen.

Maria Rooth kämpade med gråten

Den bittra sortin från det som blev hans sista stora mästerskap berörde de andra deltagarna i Mästarnas mästare. Maria Rooth kunde inte hålla tillbaka tårarna.

- Som idrottare är det ganska lätt att sätta sig in i det. Jag har full förståelse för att han bara lämnade och egentligen aldrig kom tillbaka, säger Maria Rooth i programmet, påtagligt berörd av Lidbergs öde.

Har gått vidare

Martin Lidberg själv betonar att han efter den inledande chocken lyckades skaka av sig bitterheten.

- Först åkte jag bara rakt ut till öarna i Grekland, la mig ner och försökte glömma allt. Sedan bestämde jag mig att det inte fick spegla min karriär. Jag ska minnas att jag faktiskt fullföljde min dröm att bli bäst i världen, säger han i programmet.

Han åkte ut - hon blev gruppetta

Hur gick det i Mästarnas mästare, då? Jo, det blev åldermannen Per-Olof ”Posa” Serenius som åkte ur gruppen, efter att ha mött Martin Lidberg i nattduellen, en match som Lidberg vann i två raka.

Gruppetta blev Maria Rooth, som vann två av avsnittets tre tävlingar. Hon tar med sig Lidberg och Larsson till semifinalen, där de möter de tre bästa deltagarna från grupp två.

De tävlar nästa vecka

Nästa vecka är det dags för grupp två att gå in i tävlingen. Den gruppen består av: Jonas Björkman, tennis, Therese Sjögran, fotboll, Cissi Ferm, basket, Anders Svensson, fotboll, Helen Alfredsson, golf och Richard Richardsson, snowboard.