Marie Richardson i hårdträning inför SVT:s Innan vi dör

En minst sagt ansträngd relation mellan polismamman Hanna och hennes langande son Christian står i centrum i nya SVT-thrillern Innan vi dör.

ANNONS
|

På söndag är det premiär för vårens stora svenska tv-thriller, där Marie Richardson har huvudrollen som den principfasta polisen Hanna.

"Hade jag tänkt lite ..."

Inspelningsperioden var lång, från november 2015 till augusti förra året, och när vi träffar Richardson med kollegorna Adam Pålsson och Alexej Manvelov suckar hon lite över att det var tufft periodvis.

–Hade jag tänkt lite så hade jag sett till att träna upp konditionen bättre, för det var jättejobbigt att springa, mycket värre än jag trodde.

Marie Richardson har haft roller i Falck-filmerna och i Wallander, men det här är första gången som hon spelar polishuvudrollen. Därför fick hon också utbildning i att skjuta pistol.

ANNONS

Dessutom fick hon träna på att åka moppe fort, då polisen Hanna skulle stjäla en moped och jaga efter någon.

Många bilscener

–Men så ändrades det till jag skulle springa efter en 35-årig löpare i Sollentuna centrum, vilket jag gjorde iförd dunjacka och tjocka kängor, säger Marie Richardson med en liten suck.

Adam Pålsson, som spelar Hannas son Christian, tog körkort för sin roll.

–Jag såg att det var många bilscener och tänkte ”helvete heller att jag tänker låta någon annan köra”. Nu är jag väldigt glad för det, säger han.

Dessutom tränade han på gym.

–Det var tydliga direktiv från regissören ”du ska gå upp fem kilo muskler” sa han.

Gick det bra?

–Ja, jag var på gymmet sex dagar i veckan. Det är inte muskelmassan som gör skillnaden, det är miljön, att gå runt i mjukisbrallor hela dagarna och bara lyssna på gangstarap, det gör något med kroppshållningen och självförtroendet.

Alexej Manvelov som spelar skurken Davor Mimica, gjorde tvärtom.

–Det enda jag har tränat på var att fixa frippan, frisyren alltså. Jag ville inte att Davor skulle vara så vältränad, säger Alexej Manvelov.

Davor är familjens överhuvud och har en restaurang i Stockholm som täckmantel för kriminell verksamhet. Christian dras in i hans värld, som är både farlig och lockande, då familjen Mimica har en sammanhållning som Christian aldrig upplevt med sin ensamstående mamma.

ANNONS

"Skurkarna ofta ansiktslösa"

De tre skådespelarna talar sig varma för manuset, som de tycker är ovanligt ambitiöst och oförutsägbart.

–Det är spännande och har komplexa karaktärer, en komplicerad men samtidigt igenkännbar mor-sonrelation och huvudrollen är en kvinna i min egen ålder som inte vill gå i pension samtidigt som hon av olika skäl förpassats till att utreda ekobrott, säger Marie Richardson.

–Skurkarna brukar ofta vara ansiktslösa, här får vi vara med dem när det inte är någon hjältefigur med i bilden. Man får följa Davor genom triumfer och plågor, det har varit jättespännande och utmanande att göra honom, säger Alexej Manvelov.

"Det blir en helvetesvandring"

Adam Pålsson hävdar att han fick handsvett av att läsa manus.

–Det var så mycket mörker och ångest och desperation. Det blir en helvetesvandring. Varje handling vi gör för att ta oss upp tar oss i stället djupare ner i gyttjan, säger han.

Men han skulle inte drömma om att klaga på sin arbetssituation.

–Skulle jag säga att något var jobbigt så skulle mitt 15-åriga jag slå mig på käften. Det här jobbet är så privilegierat, det är min dröm att få jobba som skådespelare.

FAKTA: Innan vi dör

Vad: En thrillerserie i tio delar om familjeband, farliga förälskelser och maktkamp i Stockholms undre värld.

Huvudroller: Marie Richardson, Adam Pålsson och Alexej Manvelov.

I övriga roller: Magnus Krepper, Sofia Ledarp, Richard Forsgren, Johan Hedenberg och Sandra Redlaff.

Manus: Niklas Rockström och Wilhelm Behrman.

Regi: Inledande avsnitt regisseras av Simon Kaijser.

Premiär: I SVT1 söndag 15 januari 21.00.

ANNONS