Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"I dag finns ingen stress. Jag tar en dag i sänder och musik och konst är det viktigaste."

Marie Fredriksson tillbaka med soloskiva på svenska

Hon hade inte tid att dö. Marie Fredriksson besegrade cancern och återvände till musiken. En ny singel kommer i dagarna och i höst släpper hon sitt första album med nya svenska låtar sedan 1996. -Jag är så djävla tacksam, säger sångerskan.

Mellan 20 och 25 procent. Knappt en halv halv chans var Marie Fredrikssons när hon drabbades av hjärntumören. Läkarna på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm jobbar inte med glädjekalkyler och den svenska superstjärnans tillstånd var så allvarligt att hon tidvis helt förlorade talförmågan. Det var 2002 hon diagnosticerades med cancer och vägen tillbaka har varit lång.

-Det är fantastiskt, jag är så djävla tacksam så du anar inte. Jag har gått igenom en så svår sjukdom, man ser livet på ett helt annat sätt. Jag är bara så enormt lycklig varje dag för att jag lever, säger Marie Fredriksson.

Sångerskan är tunn och hennes kritvita snagg gör henne nästan genomskinlig när TT träffar henne på skivbolagets kontor i Stockholm.

Visst har cancern satt spår, men mest påtagligt är ändå hur Marie Fredrikssons blekhet tycks som upplyst inifrån. Glädjen och tacksamheten återkommer hon ofta till under den dryga halvtimme som intervjun varar. Det råder ingen tvekan om att känslorna är uppriktiga. Hon överlevde och har en ny skiva. Marie Fredriksson är tillbaka.

-Jag har verkligen längtat efter att göra en svensk platta. Tiden går så fort och eftersom jag blev sjuk har jag inte hunnit göra mer. Sedan har Roxette kommit emellan och det har också tagit stor plats. Men nu är vi här. Jag är otroligt stolt över den här skivan, säger hon med tydlig tillfredsställelse.

Marie Fredriksson har tvingats lära sig att tala på nytt. Hon har fortfarande svårt att skriva och läsa längre stycken och hennes syn är nedsatt. Under flera år drog hon sig helt undan offentligheten och comebacken har skett gradvis. 2009 gjorde hon och Per Gessle en Night of the proms-turné med Roxette och året därpå uppträdde de i samband med kronprinsessans vigsel. Marie Fredriksson tog ytterligare ett steg i riktning mot scenen när hon i somras framförde Ännu doftar kärlek på prinsessans Madeleines bröllop.

Det är 17 år sedan sångerskan släppte ett soloalbum med egna låtar, men nu är det dags. Den 25 september släpper hon singeln Kom vila hos mig och senare i november kommer albumet. Merparten av låtarna på den kommande skivan är skrivna av Marie Fredrikssons man Mikael Bolyos, men hon har också samarbetat med vännen Per Gessle och en handfull noga utvalda textförfattare.

-Vi har hållit på med att skriva den här plattan i sex år. Tyvärr är det bara en låt som jag har skrivit. Jag önskar att jag hade skrivit fler, men det tar så lång tid för mig nu för tiden på grund av min sjukdom. När Micke skrev Kom vila hos mig så kände man bara att "äntligen lite ös". Så det blev naturligt att börja med den.

Att arbeta med musiken tillsammans med maken Mikael Bolyos var till stor hjälp för Marie Fredriksson under sjukdomen. Även när språket försvann fanns musiken och orden där, inuti. Att som sångerska förlora talförmågan beskriver hon som fruktansvärt.

-Det var en stor sorg. Men jag var så rädd för jag visste inte hur det skulle bli med allt. Inom mig kände jag att "jag ska fixa detta, jag har inte tid att dö ännu". Det sade jag ofta, även om oddsen var dåliga.

I dag är tempot lägre. Det finns ingen plats för stress i Marie Fredrikssons liv. Hon fyller dagarna med musik och konst och menar att hon rent artistiskt är vassare än tidigare.

-Rösten har blivit annorlunda. Den har blivit mörkare och lite tyngre. Egentligen tycker jag att den bara har blivit bättre. Det är mycket mer drag, tydligare i uttrycket, säger hon och tillägger stilla:

-Jag är definitivt inte rädd för någonting längre.

Framför sig har Marie Fredriksson flera stora projekt. Hon vill skriva en bok om sitt liv, men avslöjar inte mer än att hon redan har hittat en medförfattare, och utan att bjuda på några detaljer medger sångerskan att hon och Per Gessle arbetar med nytt Roxette-material. Men först soloskivan och det hon längtar efter mest av allt:

-Nu vill jag bara ut och spela, träffa folk. Det blir nästa år, förhoppningsvis.

.

Fakta/Marie Fredriksson
Född: 1958.
Bor: Djursholm utanför Stockholm.
Från: Uppvuxen i Östra Ljungby i Skåne, flyttade i tonåren till Halmstad.
Familj: Maken Mikael Bolyos, dottern Josefin och sonen Oscar.
Aktuell: Med singeln Kom vila hos mig som släpps den 25 september. I slutet av november kommer Marie Fredrikssons första album med nya låtar på svenska sedan 1996. Låtarna är huvudsakligen skrivna av maken Mikael Bolyos. Marie Fredriksson har också arbetat med Per Gessle och textförfattarna Kenneth Gärdestad, Ulf Sagerström, Johan Kinde och Uno Svenningsson.
Tidigare: Slog igenom som soloartist med låtar på svenska. Hennes första hit var Ännu doftar kärlek från debutalbumet Het vind som kom 1984. Har släppt sex soloalbum. Det senaste på svenska var I en tid som vår från 1996. På albumet The change som kom 2004 sjunger hon på engelska. 1986 bildade hon och Per Gessle bandet Roxette. Debuten Pearls of passion släpptes 1986, men genombrottet kom två år senare med Look sharp!. Två singlar från skivan, The look och Listen to your heart, blev listettor i USA. Även albumet Joyride från 1991 var en stor framgång och singeln med samma titel tog sig till den amerikanska singellistans förstaplats. Roxette har släppt nio album. Det senaste, Travelling, kom 2012.