Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"Maria by Callas" innehåller många scener där publiken får se operadivan på scen. Pressbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Maria Callas med egna ord

Han hade inga kunskaper om opera eller klassisk musik – ändå gjorde den unge filmaren Tom Volf en dokumentärfilm om den legendariska Maria Callas. I ”Maria by Callas” låter han henne själv, tack vare gamla intervjuer, berätta om sitt liv – bildsatt med allt från "home videos" och stillbilder till tv-inslag och musikupptagningar.

Hans intresse för Callas väcktes när han studerade film i New York. En dag hamnade han av en slump på en italiensk opera. Han gick hem till sitt studentrum, började googla, kom in på Maria Callas och började titta närmare på henne och hennes liv.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Från början hade jag inte planerat att göra en film, men ju mer jag så att säga lärde känna henne blev jag förälskad och idén väcktes. Det hade aldrig gjorts en film om henne på det här sättet, att hon själv fick berätta om sitt liv, utan någon annan speaker. Så blev det här min första långfilm, säger Tom Volf.

60 timmar material

Han började leta efter material över hela världen, från officiella arkiv till personer som hade känt Callas och som hade foton, brev, filmer, ljudinspelningar.

- Det blev min resa, att hitta dem och övertyga dem om att min film skulle respektera Maria Callas, att det skulle bli en film hon själv skulle ha tyckt om, säger Tom Volf.

- Det tog oerhört mycket längre tid än jag hade trott. Bara att samla ihop allt material tog tre år och höll på att totalt knäcka min ekonomi innan några producenter kom in och räddade mig. Jag hade till sist 60 timmar filmmaterial, och det tuffaste var att skära ner detta till en film – och att få allt att passa ihop. Ett par gånger hade vi klippt en råkopia men insåg att det inte fungerade, så vi slängde den och började om igen.

"Internationell ikon"

Volf arbetade med filmen in i det sista – och materialet fortsatte att strömma in.

- Det var ett par saker som vi hade velat få med, men timingen fungerade inte, så tyvärr var vi tvungna att tacka nej.

Ändrade sig hans uppfattning om Maria Callas under jobbet? Tveklöst ja.

- Först såg jag henne som sångerska, sedan upptäckte jag människan. Hon var också fantastisk på det sättet att hon blev en internationell ikon, hela världen visste vem hon var, inte bara de som älskade opera. Och hennes relation med Onassis, som var en av de mest kända männen i världen, satte ju henne ännu mer i strålkastarljuset.

"Maria by Callas" får biopremiär den 24 augusti.