Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Margrethe Odgaard får en miljon kronor

I år går Torsten och Wanja Söderbergs pris till en designer som "tänker med händerna".

För Margrethe Odgaard  är det viktigt att ha en klar intention med sitt arbete, därför har hon skrivit ned ett antal punkter i ett manifest, berättar hon. En av dessa punkter är "Tänk med hjälp av händerna". En formulering som återkommer i juryns motivering som lyder:

"Margrethe Odgaard använder textil som utgångspunkt i sin formgivning. Infallsvinkeln är på samma gång hantverksmässig, taktil och genomarbetad – hon tänker med händerna. Utifrån både poetiska och konsekventa färg- och mönsterstudier skapar hon sammanhang i en fascinerande process som är full av musikalitet"

Att tänka med händerna innebär att hon inte nöjer sig med att arbeta med sina mönster i datorn, för henne är det nödvändigt att se tyget och känna på det med händerna.
- Estetik handlar inte bara om syn utan om alla sinnen, säger hon


Pristagaren var på plats vid presentationen på Röhsska museet i går. Där visades också ett par exempel på hennes design. Med duken Fold Unfold, där olika färger markerar vikningarna, vill hon understryka dukens funktion. Duken Taffel har linjer som visar hur man ska duka, och matchande servetter med anvisningar hur de ska brytas.
- Jag har funderat på hur vi omedvetet följer spår från tidigare generationer, vi dukar som våra far- och morföräldrar. Men man kan så klart vara anarkist och duka hur man vill på min duk. Jag kommunicerar mina tankar och så blir det en dialog med användaren.

Margrethe Odgaard tycker om att prata, men när hon fick telefonsamtalet där hon fick veta att hon skulle få Söderbergska priset blev hon stum.
- Jag tappade helt målföret. Jag hade aldrig trott att jag skulle få priset, men jag kände ju till det och vet vad det betytt för Henrik Vibskov.
Modedesignern Vibskov fick priset 2011, senaste gången det gick till en dansk formgivare. Även Margrethe Odgaard började i modebranschen men insåg snart att det var färgerna, mönstren och känslan för tygerna som intresserade henne.

Anne-Louise Sommer, museidirektör för Designmuseum Danmark i Köpenhamn är medlem i prisjuryn:

- Vi har nog aldrig varit så eniga. Margrethe har en känslighet och en förmåga att återuppfinna gamla tekniker. Hon är på en gång kommersiell och konstnärlig. Hon är dessutom reflekterande.

Priset delas ut den 4 november. En utställning med årets pristagare öppnar på Röhsska museet den 5 november.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.