Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Marduk är inte längre välkomna att spela på Fryshuset. Arkivbild.

Marduk petas efter nazistanklagelser

Det svenska black metal-bandet Marduk får inte spela på festivalen Stockholm Slaughter på Fryshuset i Stockholm, skriver flera medier. Orsaken är att två bandmedlemmar pekas ut av tidningen ETC för att ha beställt antisemitiskt propagandamaterial och nazistisk litteratur från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

När Fryshusets ledning nåddes av anklagelserna valde den att porta bandet från festivalen. Norska bandet Taake får heller inte spela, då även de har blivit anklagade för nazism.

- Vi beslutade att avboka de båda banden. Som det ser ut nu kommer festivalen äga rum utan Marduk och Taake, i alla fall i våra lokaler, säger Carina Balfe Arbman, kommunikationschef på Fryshuset till ETC.

Tidningen säger sig inte ha nått Marduk för en kommentar. Arrangören bakom festivalen hävdar att någon annan måste ha beställt materialet i bandmedlemmarnas namn.

Bandet har tidigare anklagats för nazistsympatier för sina texter och skivomslag, men har hela tiden hävdat att det rör sig om ett intresse för historia.