Mange Schmidt kokar ihop ny musik

Falafel, bebis och musik – Mange Schmidt har hunnit med mycket sedan succélåten "Giftig". Nu släpper han nya singeln "Heezahoe".

ANNONS
|

"Han gör vad som helst så fort en kameralins är med, rear ut sig själv fastän han är så b, det är ingen idé". Så ser en textrad ut i Mange Schmidts nya singel "Heezahoe", som enligt rapparen själv är "väldigt mycket en Mange Schmidt-låt".

- Den handlar om killar som gör vad som helst för sina 15 sekunder, eller snarare 15 minuter i dag, i rampljuset. Det kanske inte har så mycket substans, utan det viktiga är att synas, inte varför. Den är inte riktad mot någon specifik person, utan snarare mot fenomenet. Den är humoristisk men ändå ett slags samtidsanalys, säger han.

ANNONS

Öppnat falafelbar

Mange Schmidt är kanske främst känd för sina låtar "Glassigt", "Jag talar ut" och inte minst "Giftig", som släpptes för tio år sedan. Efter låten "Giftig" har han släppt flera låtar, men det senaste albumet, "Ensam bland alla vänner", kom för fem år sedan.

Under tiden har han bland annat gett ut en bok om street food, öppnat en falafelbar i Stockholm tillsammans med Jason "Timbuktu" Diakité och vännen Jimmy Blomberg Dali. Och så har han fått en dotter, som föddes för åtta veckor sedan.

Vill inte välja

Men han har inga planer på att välja mellan mat eller musik.

- Jag vill att det alltid ska gå hand i hand. Nu när vi släpper den här låten kommer jag att fokusera ännu mer på det, det kommer att vara spelningar och promotion, men jag lägger aldrig det andra helt åt sidan. Jag blir uttråkad av det, säger Mange Schmidt och fortsätter:

- Musik utspelar sig också på helgen, det finns en vardag också då jag hellre vill ha nio till fem och leva vanligt Svenssonliv. Det går att kombinera ganska bra.

ANNONS

Jubileumskonsert

I september anordnar Mange Schmidt en hyllningskonsert eftersom det är tio år sedan "Giftig" släpptes. Bland andra Thomas Rusiak, Petter och Janne Schaffer gästar spelningen.

Mange Schmidt berättar att han känner sig ödmjuk över den succé som "Glassigt" och "Giftig" innebar.

- Jag har jobbat med musik långt innan jag själv släppte skivor, jag vet hur svårt det är. Att jag har de här fansen som fortfarande kommer och sjunger med i varenda rad, det är en otroligt mäktig grej, säger han.

TT

Fakta: Mange Schmidt

Namn: Magnus Schmidt.

Ålder: 43.

Karriär: Han har arbetat som bartender, drivit egen cateringfirma och driver falafelbaren Malmø i Stockholm tillsammans med Timbuktu och Jimmy Blomberg Dali. Gav ut boken "Street food" 2014. När det kommer till musiken började han göra svenskspråkiga covers på hiphop-låtar. Slog igenom med låten "Glassigt" som släpptes 2006 och fortsatte succén med "Giftig" (tillsammans med Petter) 2007.

Aktuell: Släpper nya singeln "Heezahoe" den 11 augusti. Anordnar en konsert på Flustret i Uppsala den 1 september, där bland andra Thomas Rusiak, Petter, Dj Sleepy, Vanessa Falk och Janne Schaffer gästar.

ANNONS