Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Man med såg greps vid flaggstången på Sergels torg

En man med såg greps av polisen på Sergels torg natten till torsdagen. Han misstänktes för att ha planerat att såga ner det omdebatterade konstverket Du gamla, du fria. Efter förhör släpptes mannen.

Det var vid fyratiden på natten som en man greps av polisen på Sergels torg. Mannen hade tagit med sig en stege, ett långt metallrör och en såg. På Sergels torg står konstnären Mattias Norströms verk Du gamla, du fria. Det är en flaggstång som är böjd i toppen och har en slokande svensk flagga.

Väcker starka känslor

Verket ställdes ut i Göteborg förra året. Både då och nu har det väckt starka känslor. En del hyllar konstverket, andra anser att det kränker en nationalsymbol.

Läs mer: Hat och hot mot konstnärer i Göteborg

Läs mer: "Så opassande och hemskt. Varför gör man såhär?"

Misstänkt för förberedelse till grov skadegörelse

Konstverket kom aldrig till skada, men mannen, som är i 40-årsåldern och boende i Stockholm, greps misstänkt för förberedelse till grov skadegörelse.

Fredrik Nylén, förundersökningsledare vid Norrmalmspolisen, valde att lägga ner ärendet under eftermiddagen.

– Jag bedömer att det blir svårt att styrka uppsåt i det här fallet, säger han.

"Ett angrepp mot idrottare och skolavslutningar"

Förvisso var den gripne mannen arg på konstverket som sådant. 

– Han var missnöjd med det budskap han tolkade in i det och tyckte att det var ett angrepp mot svenska idrottare och skolavslutningar, säger Fredrik Nylén.

Men i förhör förnekade mannen brott och menade att han inte tänkte skada konstverket, utan bidra till det genom att fästa sina medhavda attiraljer vid det. Efter förhöret släpptes mannen.

Konstnären Mattias Norström blev uppringd av polisen och informerad om det inträffade på morgonen.

– Man märker att det engagerar, man bränner julbocken i Gävle, så man kan verkligen tänka sig att någon vill såga ner det, säger han till DN.

Hotades med halshuggning

När verket ställdes ut i Vasaparken i Göteborg förra året blev stadens växel nedringd av upprörda medborgare. Konstnären Mattias Norström utsattes för hat och hot. Bland annat fick han veta att han borde halshuggas.

– Jag har inte velat sätta mig i någon Lars Vilks-position, men det är klart att det blir en oro och man blir rädd när man läser sådana hot, sade han i en intervju till GP då.

Pekas ut som plagiat

Under torsdagen dök det också upp en bild på sociala medier, föreställande ett verk av den isländska konstnären Eva Isleifsdottir. Bilden finns på konstnärens hemsida. Skulpturen från 2008 föreställer en böjd flaggstång med en slokande isländsk flagga, påtagligt lik det yngre, svenska verket.

Mattias Norström kommenterar det hela på Facebook:

"Hej alla! Det sprids en bild på en flaggstång av Eva Isleifdottir som jag och många många andra inte kände till. Men skoj att konstnären nu får uppmärksamhet för verket. Verkligen!" skriver han.

Sveriges Radios Kulturnytt har pratat med Eva Isleifsdottir, som inte känner sig plagierad.

– Jag är helt lugn med det. Jag tror definitivt inte att det är ett plagiat, inte alls. Jag använder många universella symboler som finns överallt i vardagen, säger hon till Kulturnytt.

När hon uppförde sitt verk på Island i samband med den ekonomiska kraschen 2008 blev det ingen debatt alls. Isleifsdottir tycker att diskussionen som uppstått i Sverige är intressant.

– Det är alltid en bra sak när konst diskuteras offentligt, säger hon till Kulturnytt.

GP har sökt Mattias Norström för en kommentar.