Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Akademiledamoten Göran Malmqvist inför pressen vid Börshuset i Stockholm.

Malmqvist: Vi måste bli öppnare inför pressen

Ledamoten Göran Malmqvist tycker att Svenska Akademien måste öppna sig för omvärlden om den ska kunna reparera sitt skadade förtroende.

Det blir inget Nobelpris i litteratur i år. "Ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden", är en av orsakerna, enligt Akademien. Göran Malmqvist har en klar uppfattning om vad som krävs för att återfå det.

- Vi måste bli öppnare inför pressen. Vi måste tala om vad vi syssla med. Inte om själva pristagaren, men allt det andra. Dessutom måste vi se till att välja in nya, goda, ledamöter, säger han.

Samtidigt välkomnar han beslutet att skjuta upp priset till nästa år.

- Jag tycker att det är ett jättebra beslut, säger han.

"Måste hålla käften"

TT: Men bara häromdagen såg du det som självklart att det skulle bli ett pris i år, eller?

- Det fanns två möjligheter och nu har vi beslutat att ge ut priset nästa år. Arbetet fortsätter dock som vanligt, men det kommer att delas ut först nästa år. Detta är inget märkligt utan har skett flera gånger tidigare i Akademiens historia av olika anledningar.

- Problemet är förtroendet. Vi är inne i en kris. Det kommer att gå att bygga upp det igen, men det kommer att ta tid.

Tidigare i vår rapporterade DN att den oberoende advokatutredning som Akademien tillsatte i höstas slagit fast att den så kallade kulturprofilen avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förtid. Malmqvist betonar vikten av att pristagarens namn inte läcker ut.

- Vi måste hålla käften. Det ska inte vara så att folk tjänar pengar genom att spela på spelbolag.

TT: Varför har just Svenska Akademien så svårt att hålla tyst?

- Det är väl inte värre för oss än för andra, eller?

"Behöver inte deras röster"

Nästa steg för att få ordning på den decimerade institutionen blir enligt Göran Malmqvist att ta kontakt med kollegorna Peter Englund och Kjell Espmark, som inte deltar i arbetet sedan början av april.

- De ska få ett brev där de uppmanas att meddela hur de vill göra innan den 1 september. Vi behöver inte deras röster, eftersom de alltid röster mot majoriteten, men vi behöver deras röstande, eftersom vi i vissa fall måste vara tolv ledamöter.

Enligt Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson har hittills Sara Stridsberg och Klas Östergren lämnat in skriftliga ansökningar om utträde.