Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färgpaletten är provocerande intim i olika rosa och röda nyanser som andas både närhet och vackert hantverk, skriver Boel Ulfsdotter.

Maljojokis smycken säger godnatt

Gallery Fours pågående utställning ramas in av en scenografi som på ett underbart men raffinerat sätt för tankarna till ett uppdraget sidenförhänge, eller en kitschig teaterridå. Lägger man till det att den finska smyckekonstnären Mia Maljojoki presenterar resultatet av sitt senaste projekt under rubriken Bedtime Stories, genomgår alltihop plötsligt en märklig och inte helt logisk betydelseförskjutning.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Konst

Genre: Smycken
Konstnär: Mia Maljojoki
Titel: Bedtime Stories
Var: Gallery Four t o m 30 september 2017

Hennes lekfulla hängen i porslinslera öppnar då upp för mer avancerade tolkningar, eftersom hennes tung- och skedliknande hängen osökt påminner mig om de olika typer av avsmakningskärl som brukar hänga runt halsen på dryckesspecialisterna. Vi blir således serverade – eller får smaka på – godnattsagor av olika slag. Hängenas ibland ojämna baksida ger en tanke om att vissa är mer sträva för smaklökarna än andra.


Osäker på den exakta riktningen börjar jag med att konstatera att Maljojokis smycken åtminstone rör sig tydligt bortom vår tradition att ta del av omgivningen i första hand med ögonen, till att dessutom försöka frammana olika typer av smaksensationer. Som ett tillägg till tung- och skedformerna, har hon därför placerat små klickar av inbjudande röda och guldgula nyanser i deras skålformade del. I linje med den tydliga lekfullheten i anslaget ser dessa påmålade partier dessutom ut att vara tillkomna utan någon mer omfattande förberedelse, eller önskan om att erbjuda vare sig visuell övertygelse eller skönhet, utan snarast i ett idéskapande syfte. Vi bjuds helt enkelt att smaka på något gott, i improviserad form. Kanske är det också förklaringen till att Maljojoki har målat sina hängen med akrylfärg istället för att, såsom tekniken bjuder, glasera dem.

Till verken hör också olika typer av ibland utsökt vackra sidenband men även rent kuriösa kombinationer av kedjor och snören i vilka hängena bärs runt halsen. Deras stundtals tydliga textila uttryck ökar på en längtan att ta på dem, eller ännu hellre stolt bära dem. Färgpaletten är därtill fortsatt provocerande intim i olika rosa och röda nyanser som andas både närhet och vackert hantverk, men även tradition. Inget halsband är det andra likt så jag tittar både länge och fascinerat på dem, nykomling som jag är i Maljojokis värld.