Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Malin Wättring kan få pris på årets jazzkatt

Malin Wättring, från Lerum, är en av de nominerade till Sveriges största jazzpris, P2:s Jazzkatten, som avgörs den 11 oktober.

Malin Wättring, 29 år, är saxofonist, sångerska och gitarrist och står bakom banden Malin Wättring 4 och Malin Wättring 8. Dessutom spelar hon i Johan Moir Ensamble och Anna Högberg attack. Förra året kom skivan Glöd – en av årets tio bästa, tyckte GP:s recensent PM Jönsson.

Nu är hon nominerad till Sverige största jazzpris, Jazzkatten, i kategorin kompositörer. Wättring nominerades redan förra året, då som årets nykomling.

Vad inspirerar dig?

- Wayne Shorter är min husgud. Han spelade på Konserthuset i Göteborg för två år sen och komponerar fortfarande.

Vad lyssnar du på?

- Jag lyssnar på alla sorters musik; klassiskt, hiphop, fri improvisation, klubbmusik.

Hur ser du på Göteborg som jazzstad?

- Göteborg är en bra stad för jazz. Det händer ganska mycket. Det finns många småklubbar med olika riktningar och det kommer nytt hela tiden. Festivalen Gmlstn jazz i Gamlestaden har också inneburit ett lyft.

Läs också: Mimi Terris hittade hem i jazzen

Hur tror du jazzen utvecklas i framtiden?

- Dagens jazz lånar friskt. Gränserna mellan genrerna suddas ut och det är positivt. Se till exempel på Göteborgbandet Klabbes bank, i första hand ett jazzband men de blandar med synth och indie.

Vad har du på gång?

- Mitt huvudprojekt i år har varit att skriva en konsert åt Bohuslän Big Band och mitt eget band Malin Wättring 4. Vi spelar den på Nefertiti onsdagen den 12 oktober och på konserthuset i Vara dagen efter.

 

Fotnot: Jazzkatten utdelas årligen av Sveriges Radios jazzradio för musikprestationer under föregående år. Kategorierna Årets jazzartist/musiker, jazzgrupp, nykomling och kompositör utses av en jury och radiopubliken röstar fram det femte priset, Guldkatten. Vinnarna utses i en direktsänd gala på P2 klockan 19.