Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malin Persson Giolito: Dubbla slag

Det är ren skandal om inte Malin Persson Giolitos debutroman resulterar i en rejäl debatt om feodala arbetsplatskulturer. Det tycker i alla fall Cecilia Nelson.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.


Man skulle kunna beskriva debutanten Malin Persson Giolitos Dubbla slag som en välkomponerad och språkligt spänstig roman, full av överraskande detaljer, möjligen med en stundtals mindre säker personteckning och ett lite slappt slut. Som skönlitteratur, punkt slut.

Fast då skulle man missa något viktigt. För i det här fallet är det för ovanlighetens skull väsentligt att veta att boken har ett starkt självbiografiskt inslag. Dubbla slag tillhör en hybridgenre som innesluter såväl romanen som självbiografin och debattboken, en genre som är släkt med det undersökande reportaget. Sentida exempel är Jan Guillous Ondskan och Curtis Sittenfelds I en klass för sig, där internatskolans diskreta charm granskas.

I likhet med sin huvudperson Hanna har Persson Giolito tillbringat åtskilliga år på en framgångsrik advokatbyrå, jobbat dygnet runt och förespeglats en lysande framtid ända tills hon hade det dåliga omdömet att skaffa barn och började tråkas av manliga kollegor som tyckte att hon jobbade deltid när hon stressade iväg vid halv sex för att hämta på dagis. Hon har upplevt att inte längre tas på allvar och tvingats hålla till godo med det som i boken beskrivs som "affärsjuridikens motsvarighet till att jobba på verkstadsgolvet med att sopa upp slipdamm".

Malin Persson Giolito skildrar inte bara advokatbyråsfären utan även andra delar av näringslivet som en närmast feodal värld där arbetsgivaren kräver total lojalitet, vilket i männens fall förutsätter full markservice och i praktiken utesluter kvinnor med barn från betydande positioner. Sexism, homofobi och mobbning är en del av kulturen.

Det är en skrämmande bild Persson Giolito målar upp och hon gör det så skickligt och trovärdigt att det vore en ren skandal om Dubbla slag inte möts av en rejäl debatt. Och i förlängningen förändring!