Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hennes miljömedvetna dotter har fått henne intresserad av klimatfrågor – nu väljer Malena Ernman bort flyget. Arkivbild.

Malena Ernman nobbar flyget

I helgen står Malena Ernman på Dalhallas scen igen, i år tillsammans med Helen Sjöholm. Och det verkar bli mest Sverigekonserter för Malena Ernman framöver – hon har nämligen slutat flyga.

- Min dotter är miljöaktivist och har påverkat oss mycket hemma. Jag har blivit den där ofrivillige klimataktivisten, säger hovsångerskan och den nyblivna miljökämpen Malena Ernman, känd för att höja sin röst i olika samhällsfrågor.

I helgen intar hon Dalhalla för nionde sommaren i rad. Hon får sällskap av Svenska Stråkensemblen samt Helen Sjöholm. Men på frågan om hon uppmuntrar sina artistkolleger, som Helen Sjöholm, att också sluta flyga svarar hon bestämt nej.

- Jag har inga åsikter om andra människors vardag eller deras val. Det kräver att man verkligen sätter sig in i frågan och det är väldigt få av oss som har den tiden eller det intresset, säger Malena Ernman.

Miljödebatterar

Att påverka andra vill den folkkära artisten trots allt. I juni skrev hon tillsammans med sju musiker, författare och forskare en debattartikel i Dagens Nyheter som handlar om varför de väljer bort flyget. De anser att det inte bara är upp till politiker och organisationer att ta ansvar för klimathotet – utan att det är upp till var och en att agera.

Att välja bort flyget var därför ett oundvikligt beslut menar Malena Ernman – trots att det kommer att påverka hennes yrke som operasångerska med konserter världen över.

- Jag var helt beroende av flyget i jobbet. Men det råder en akut klimatkris och nu är jag för insatt i frågan för att inte agera. Vi måste ändra våra vanor.

Ingen klimatkonsert

Parisavtal, temperaturökningar och andra miljöfrågor lämnas dock utanför Dalhallakonserten med Helen Sjöholm. I stället blir det musik av Mozart, Madonna och ett medley med sångerskornas kvinnliga favoritartister.

- Vi tänker väldigt lika och har otroligt kul ihop, säger Malena Ernman.