Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Benoît Magimeloch Gérard Depardieu i den nya franska Netflix-serien "Marseille". Pressbild.,

Maktkamp i Marseille i ny tv-serie

Den första franska Netflix-serien skildrar en intensiv politisk maktkamp i hamnstaden Marseille. TT intervjuade seriens skapare och kvinnliga huvudrollsinnehavare i Paris.

Den har kallats för en fransk "House of cards", vilket onekligen tycks stämma in på denna första franskproducerade tv-serie för Netflix. "Marseille" utspelas i den ikoniska hamnstaden – Frankrikes näst största metropol – och kretsar runt kampen mellan dess mäktigaste politiker, samt personerna i deras närhet.

I huvudrollen som den avgående borgmästaren Robert Taro ses Gérard Depardieu, medan hans nemesis och efterträdare Lucas Barrès gestaltas av Benoît Magimel. Två testosteronstinna fransoser och ett upplägg som skulle kunna bli väl mycket alfahannars stridsdans. Men serien är mer än så hävdar dess skapare, författaren Dan Franck.

- Det är egentligen inte en tv-serie om politik heller. Det är en historia om livets villkor, och om människor inom vad som råkar vara en politisk kontext, säger han.

Franck träffar pressen i Paris tillsammans med seriens medskapare – regissören Florent Siri – samt den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Géraldine Pailhas, som spelar borgmästarens fru Rachel Taro, en karaktär som Dan Franck har lagt mycket vikt i skapandet av.

- Det var absolut nödvändigt att Géraldines karaktär blev mer än borgmästarfrun. Att hon även är musiker, och att världen som vi bjuds in i är betydligt rikare än vad den först verkar.

Till skillnad från sin rollfigur – som är mer hängiven sin cello än sin stad – har Géraldine Pailhas starka band till Marseille, då hon föddes där och hennes familj länge bodde i staden.

- Men jag kunde ändå inte ana att det skulle bli en så betydelsefull upplevelse som det blev, med mina barndomsminnen och tankarna på min bortgångna pappa ständigt närvarande.

En lika viktig karaktär som de av kött och blod är staden Marseille själv, menar regissören Florent Siri. Utöver att fånga dess förföriska vykortsvyer har han låtit stadsbilden besjälas.

- I någon mån representerar staden en kvinna som alla dessa män åtrår och slåss om, sluter band om, sviker varandra för och sedan hatar varandra för. Sakta ser vi hur staden rivs isär av detta och att den rent visuellt bär på egna känslor, som den förändras av.

Även om tv-serien - genom sitt fiktiva filter - har försökt återge Marseille så autentiskt som möjligt, tror Géraldine Pailhas att lokalbefolkning inte kommer att bli helt tillfredsställd.

- Marseille skapar så mycket åsikter bland invånarna, som känner att de äger platsen, att inte mycket tolkningstillträde lämnas åt andra för att ge sin syn på staden.

Tv-serien markerar 20 år sedan Géraldine Pailhas första samarbete med Gérard Depardieu.

- Det var hans namn i rollistan som slutgiltigt fick mig att tacka ja. Att spela mot honom liknar inte något annat. Han suddar ut gränsen mellan det man ska spela upp, och det man är.

Vad tycker då Dan Franck om beskrivningen "en fransk House of cards"? Är det en motsvarighet till president Frank Underwood vi har att göra med i borgmästare Robert Taro?

- Nej. Marseille har ingenting att göra med "House of cards", som är en berättelse om makt, medan det här är en historia om mänsklighet där maktpositionen inte är stridens egentliga mål.