Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kasra Alikhani, mastersstudent på HDK, ställer ut på Konstepidemin. Bild: Privat.

Makt som tema i ny HDK-utställning

Sex frågor till Kasra Alikhani, mastersstudent på HDK. På tisdagen öppnar utställningen 4 x Power i Göteborg, där studenterna visar verk på temat makt.

Varför makt som tema?
- Det var kursens tema, vilket passade mig väldigt bra för det jag jobbar med kretsar ofta kring makt. Dessutom är det ett brett tema och det har varit väldigt olika angreppssätt i gruppen.

Vad innebär det att ni jobbar med "utforskande designprojekt"?
- Att vi inte ska presentera ett svar på ett problem, utan i stället ställa frågor och öppna för diskussion. Det ger friare händer och fler ingångar.

Du är med i delutställningen Welcome to life på Konstepidemin. Vad har du gjort?
- Jag gör en installation som består av två tavlor, ett tygstycke och en pärm som kommer forma ett sorts altare eller monument. Det är en lek som kopplar ihop religionen och kontoret som tema. Tanken är att visa en absurd sida av vårt sätt att prata om arbete i dag och hur smal normen har blivit för att känna sig inkluderad.

På vilket sätt är platsen, Konstepidemin, viktig?
- Det är något som kandidateleverna har jobbat med, de har varit ansvariga för platserna.

Kandidateleverna har producerat utställningen, där ni mastersstudenter ställer ut. Hur ser maktordningen ut mellan er?
- Det låter konstigt, master, att man är "mästare". Jag har snarare känt att jag beundrar kandidaterna, de verkar ha ett öppnare förhållningssätt än vad vi har. Jag har faktiskt varit lite nervös för att visa mina grejer för dem.

Vad är tjusningen och farorna med att jobba så många tillsammans?
- Jag tror att kandidateleverna har fått kämpa mer med det för de har jobbat mer i grupp. Vi fem som ställer ut på Epidemin har jobbat individuellt och har helt olika tolkningar på temat.

Fotnot: Platserna för 4 x Power är Konstepidemin, Kulturhuset Falken, Gårdaskolan och Studenternas hus. Mer information om utställningen finns här på dess Facebooksida.