Maja Strömstedt: "Vill bli min egen person"

Hon har två välkända föräldrar: Agneta Sjödin och Niklas Strömstedt. Men när Maja Strömstedt nu försöker slå igenom som artist vill hon göra det på egna meriter.

ANNONS
|

Än så länge har Maja Strömstedt släppt två egna låtar, "All night" och "I won't say". Det är först nu hon har kunnat sysselsätta sig med musiken på heltid, sedan hon tog studenten från Rytmus gymnasium i Stockholm i juni i år.

- Det är klart att jag tycker att det är kul att fira, men det blev som en dag som alla andra nästan, mest tror jag för att det blev så mycket. Jag har sådana stora planeringsbehov, så jag gick runt hela dagen och var stressad över var jag skulle lägga min väska när jag sprang ut, eller vilket håll jag skulle springa åt. Det var mycket där, men det var väldigt roligt, säger hon.

ANNONS

Skrev låtar som sjuåring

Hon började skriva låtar tillsammans med sin pappa Niklas Strömstedt som sjuåring. Sedan dess har hon fortsatt – totalt har Maja Strömstedt skrivit hundratals låtar.

- Det är först de senaste tre åren som jag kan säga att jag tycker det jag har skrivit faktiskt är bra och har någon form av kvalitet. Tidigare har det varit mycket banala texter, man skriver ju ofta om sig själv och var man är i livet. När man går i femte klass kretsar hjärnan kring märkliga grejer. Det skrev jag väl om, typ att det var fest i klassrummet. Den var värdelös, faktiskt, säger hon.

Lär sig producera

I sommar spelar Maja Strömstedt på flera scener runtom i landet, planen är att hon ska släppa en ny singel i september.

- Det ska bli helt fantastiskt. Jag har precis slutat skolan och jag får betalt för att åka runt och spela min egen musik. Det kan inte bli bättre, egentligen, säger hon.

ANNONS

Dessutom håller hon på att lära sig att producera låtar.

- Jag har ju jobbat med fantastiska producenter, som Anton (Ewald), som hjälpte mig med både ”I won’t say” och ”All night”. Men jag känner ändå att jag har idéer i huvudet, och ibland är det skönt att kunna sätta sig själv och testa, se om det man tänkte var bra, i stället för att behöva fråga någon annan om hjälp, säger Maja Strömstedt.

"Klart att de har stöttat mig"

Trots att hennes föräldrar lever i offentlighetens ljus vill Maja Strömstedt inte ha någon hjälp hemifrån.

- Det är klart att de har stöttat mig, men jag vill väldigt gärna etablera något eget, bli min egen person. Det har jag sagt till dem, de har varit ganska förstående och hållit sig undan, säger hon.

- De tycker att det är superkul när jag släpper musik och de säger att den är bra. Men mer än så lägger de sig inte i, vilket är skönt. De är säkert superhärliga att få råd av, om man inte är deras barn. Oavsett hur bra grejer de säger kommer jag ju bara störa mig på dem. Jag tror väl att den där föräldrarelationen kommer före alla erfarenheter. Jag vill bara ha dem som föräldrar på den här resan, ingenting annat. Men där har de varit toppen.

ANNONS
TT

Fakta: Maja Strömstedt

Maja Strömstedt, född 1998, är dotter till programledaren Agneta Sjödin och artisten Niklas Strömstedt. Hon har skrivit låtar sedan hon var sju år och har hittills släppt två egna singlar. Den tredje beräknas komma till hösten.

Singeln "All night" som Maja Strömstedt har gjort tillsammans med Herbie och Anton Ewald har drygt 123000 spelningar på Spotify. "I won't say" har drygt 135000 spelningar i dagsläget.

I sommar ställer sig Maja Strömstedt på scen på flera festivaler, bland annat Hudikkalaset i Hudiksvall den 28/7 och Rock Off på Åland den 29/7.

ANNONS