Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fotografen och filmaren Maja Daniels tilldelas Fotografiskas Stora Dokumentärfotopriset för sin film "Min vän Barbro".

Maja Daniels vinner dokumentärfotopris

Filmaren och fotografen Maja Daniels vinner Stora Dokumentärfotopriset på 100 000 kronor. Priset delas för första gången ut av museet Fotografiska.

Stora Dokumentärfotopriset för 2018 delas ut till Maja Daniels för hennes dokumentär "Min vän Barbro" om den unge flyktingen Taimaz som under ett år bor hos den äldre kvinnan Barbro i Älvdalen. Filmen skildrar hans önskan att hitta en väg in i och en plats i sitt nya hemland.

"Dokumentärt foto behövs mer än någonsin i dessa tider av fake news och informationsbubblor", skriver Fotografiska i ett pressmeddelande.

Tidigare har TT delat ut TT:s Stora Fotopris och TT:s Fotostipendium, men de är numera nedlagda. Fotografiska valde i år att ta över priset för att stötta dokumentärfotografiet och dokumentärfilmen som genre.

Juryn har bestått av fotojournalisterna och dokumentärfotograferna Paul Hansen, Åsa Sjöström och Magnus Wennman samt Marika Långström (tidigare TT) samt Fotografiskas Pauline Benthede och Per Broman.

Priset på 100 000 kronor delades ut vid öppningen av den stora retrospektiva utställningen med Lars Tunbjörks verk "Tunbjörklandet – blicken från sidan" på Fotografiska.