Jane Magnusson. Arkivbild.

Magnussons Bergmandokumentär prisas

Det blev Ingmar Bergman som tog hem ett av de tyngsta priserna vid årets European Film Academy Awards. Jane Magnussons film ”Bergman – ett år, ett liv” blev vald till 2018 års bästa dokumentärfilm.

Hon tillägger:

- Ingmar Bergman var ju den första ordföranden för Europeiska filmakademin, och han skulle ha fyllt hundra i år. Jag tackar Ingmar Bergman och säger grattis till honom, var du nu än är.

I övrigt lämnade de svenska, norska och danska filmarna årets European Film Academy Awards i princip helt lottlösa.

Undantagen, vid sidan av Jane Magnussons film, är danske Peter Hjorth, som vann för de visuella effekterna i ”Gräns”, och norske filmfotografen Martin Otterbeck som fann fotopriset för ”Utøya – 22 juli”.

Förhandsfavorit

Som väntat var det den polska Sverigeaktuella ”Cold War”, i regi av Pawel Pawlikowski, som tog hem de flesta priserna. Å andra sidan var det ju Sverige som sopade rent förra året, då Ruben Östlunds ”The Square” vann alla de sex priser som den nominerats till.

- Jag är så oerhört hedrad över att vinna, speciellt i det här sällskapet, säger Pawel Pawlowski.

I år var ”Gräns” nominerad till bästa film, regi, manus och skådespelerska, men priserna gick till ”Cold War”. Den danska ”Den skyldige”, regisserad av svenske Gustav Möller och med svensk-danske Jacob Cedergren i huvudrollen, hade flera nomineringar. Sverrir Gudnason var nominerad för ”Borg/McEnroe” och Jane Magnusson för sin dokumentär om Ingmar Bergman – men det blev nobben från juryn i de kategorierna.

Känslomässigt tal

Årets pris för ”europeiskt bidrag till världsfilmen” (ett pris som tidigare tilldelats bland annat Stellan Skarsgård) gick till Ralph Fiennes, som höll ett känslomässigt tacktal mot brexit och för europeiskt enande både inom filmen och inom politiken.

På måndag presenteras de nio filmer som finns på Oscarsjuryns så kallade short list. Denna ska senare skäras ner till fem filmer. Det är mycket troligt att såväl "Cold War” och ”Gräns” som ”Den skyldige” kommer att finnas med bland de nio.