Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Magnus Rosén gör metal igen

Nio år har gått sedan Magnus Rosén lämnade Hammerfall för en solokarriär. Nu är han tillbaka på metalscenen med det brasilianska bandet Shadowside – där han precis blivit medlem på heltid.

GP träffar bandet i Studio Fredman i Västra Frölunda. Studion är minst sagt välrenommerad i metalsammanhang, hit har bland andra Architects, At The Gates och Septicflesh kommit för att spela in sina album. 

Shadowside har precis blivit klara med inspelningen av den kommande plattan, och den här gången har de en alldeles ny medlem: Magnus Rosén, som kanske är mest känd för att ha varit basist i Hammerfall.

Hur kommer det sig då att ett band från Brasilien fått upp ögonen för Magnus Rosén?
– Det korta svaret är att vi tycker att han är en av de bästa basisterna i världen. När vi letade efter en ny basist så behövde vi främst någon som kunde vara med på vår nya skiva, och vi trodde inte att han skulle vara intresserad av att vara med i bandet på heltid. Han har ju inte spelat metal på ett par år, säger Dani Nolden, sångare i Shadowside.

Nej, någon metal har det inte blivit sedan Magnus Rosén lämnade Hammerfall för nio år sedan. I stället har det blivit tio soloalbum, det senaste i raden heter The world changes och släpptes för bara några veckor sedan.  
– För mig är det den första heavy metal-skivan sen jag slutade och det är det som gör det så speciellt för mig. När jag spelar ensam handlar det mer om själva spelandet. Metal handlar mer om musik och energi, och det har jag saknat. Jag är ju bara är 53, jag kan rocka i några år till. Så jag sa ja, säger Magnus Rosén. 

Shadowside är väl bekanta med Göteborg sedan innan och har velat söka sig hit länge, bland annat tack vare band som In Flames och Dream Evil. 2011 fick de chansen att spela in en skiva på Studio Fredman. Det blev deras mest framgångsrika album hittills och att komma tillbaka var självklart.
Även om de inspireras av den svenska musiken så är skillnaden mellan svensk och brasiliansk metal stor, berättar Dani Nolden. 
– Vi har som en egen värld där. Publiken är väldigt dedikerad och tar det på stort allvar. Det är som deras liv, ger man dem inte allt så blir man hatad för resten av sin karriär. Alla lägger sin själ i det. Här lyssnar publiken verkligen på musiken istället för att bara skrika ut sina känslor. Det är väldigt kul att få jämföra på det viset, alla band har inte den möjligheten, säger hon. 

Henrik Udd, som jobbar i studion, spelar upp en av låtarna från det kommande albumet. Det har tydliga influenser av äldre heavy metal men också av nyare, mer teknisk metal och har fokus på basen – alltså på Magnus Rosén.
Det Magnus Rosén hoppas kunna bidra med är energi och inte minst erfarenhet.
– Jag vet att energin fortfarande finns i mig. Och jag har spelat i nästan 38 år. Dessutom är bandet verkligen öppensinnat. Här bestämmer alla, säger han.

Inom heavy metal är det fortfarande långt fler män än kvinnor. Shadowsides musik sorteras därför lätt in i samma fack som Nightwish och Arch Enemy, trots att det enda de har gemensamt är att de har en kvinnlig sångare. Dani Nolden berättar att det händer att hon får frågan om hur det är att vara kvinna i ett metalband och att hon tycker att frågan är dum.
– För 15 år sedan hade jag fattat det, men inte i dag. Det är bara att vänja sig. Man ska inte sätta kvinnorna på piedestal. En del undrar om det hade gjort någon skillnad om jag var man, men det tror jag inte. 

Däremot så märker hon att antalet kvinnor på spelningarna blir allt fler.
– Vi ser fler tjejer som gillar metal. Tidigare har de kanske tänkt att de inte kunde lyssna på heavy metal för att det var en killgrej men i dag är det inte så.