Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/13

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Magiska äventyr på operan

Ett tusental barn och föräldrar ville klä ut sig och utforska fantasifabrikens alla skrymslen när Göteborgsoperan höll öppet hus.

 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

 

Det är som om en häxas trollkittel har exploderat. En skara zombier iklädda frack och stormhatt ler brett mot besökarna; i foajén spelar en stråkkvartett hela Coldplays Viva la vida från början till slut; och i det mörka rummet intill lufsar en liten brunbjörn runt på två ben och klagar på värmen, mitt bland en smärre armé prinsessor och talande rävar.

Har vi gått fel och hamnat i Underlandet? Nej, det är Göteborgsoperan som har öppet hus för höstlovslediga barn – och magi ligger i luften.

Någonting för alla 

– Vi vill öppna upp huset så att alla, oavsett plånbok och bakgrund, ska få komma hit och titta på vår fantastiska verksamhet och testa själva, berättar projektledaren Stina Berggren. 

Allting är gratis. Hur många barn och vuxna som är i omlopp går inte att säga än, men Stina berättar att besökarantalet förra året uppgick till över 2000 gäster. 

– Många tycker att det är en rolig värld att få kika in i under en dag. Framförallt hoppas vi kunna visa att man kan jobba med sådant här, att allt det roliga vi gör faktiskt är riktiga yrken.   

Sammanlagt arbetar 120 av operans anställda med det öppna huset under torsdagen, allt från sångare och dansare till rekvisitörer, maskörer och skomakare. 650 gratisbiljetter har delats ut till aktiviteter som en workshop med Danskompaniet, en körrepetition där barn och föräldrar får sjunga ihop med operans solister, och en rundvandring i det väldiga operahusets backstageområde. 

Ingenting slår att klä ut sig

När GP frågar barnen vad som varit roligast under dagen, sticker dock en biljettfri aktivitet ut: Att få testa kläder och teatersmink i området kring lilla scenen, guidade av operans modister, läderspecialister och perukmakare. 

Faktiskt är de inte ensamma om att tycka det. När operan för några år sedan lade märke till att också många vuxna provade på barnkläderna (eller varje fall försökte göra det), bestämde de sig för att även hänga upp vuxendräkter för provklädning följande år. 

– Ni får fråga Alicia vad tanken med de här kläderna är, skrattar Lisa Beskow från Hisingskärra; en av dem som i dag fått känna på konsekvenserna av det beslutet.

Sjuåriga Alicia ler brett när hon berättar om outfiten hon valt till sin mamma och som för ett oprövat öga mest ser ut som en rosa fuskpäls, en prickig klänning och en turban. 

– Det är en fluffig monstertröja och riktiga designerkläder, förklarar hon sakkunnigt.

Tycker du att mamma alltid ska gå klädd så?

– Ja.

Ruckar på fördomarna

Lilla Harriet och Henry Stålrud, fyra respektive sex år gamla, har klätt ut sig till sagoprins och sagoprinsessa dagen till ära. De älskar maskeradkläder, säger mamma Hanna Stålrud.

Barnens pappa, Daniel Andersson, tycker att det hela arrangemanget med öppet hus på operan är ett fantastiskt koncept. 

– Det finns ju fortfarande en bild av operan att det är lite finkultur och att det inte är till för vem som helst, särskilt inte barnfamiljer. Så när vi fick veta att det här skulle hållas blev vi väldigt nyfikna. 

Gott om spökerier

För bara några dagar sedan var det Halloween. Därför är det inte konstigt att en hel del av dagens utbud på operan har skräcktema, bland annat de zombieutklädda konferenciererna, skräcksagan för de små, och teatersminket där man kan välja att få djupsår, skrubbsår eller läskig spökmask.

Det kanske kusligaste finns dock i foajén. Här ligger nämligen den döda kroppen från föreställningen De sju dödssynderna, som ser mycket verklig ut. Det kalla silikonet som täcker dess plastskelett och skumgummikött minskar inte illusionens styrka.

Kanske just därför samlas många hänförda barn tidigt vid insläpp kring båren, tillsammans med sina föräldrar. 

– Den ser ut att vara riktig, säger en liten pojke, och ryser till och skrattar när han känner på armen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.