Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magikern Malin Nilsson överlämnar två ekonomiska förutsägelser som bagaren Pernilla Boström ska baka in i två bröd. Dessa ska sedan brytas som en del av en magishow hos Cirkus Cirkör.

Magi möter ekonomi i scenshow

Konstnärsduon Goldin+Sennebys senaste projekt är svindlande stort. Det utgörs bland annat av en utställning på Tensta konsthall och en disputation vid Kungliga Konsthögskolan. Det består också av en magishow som visas hos Cirkus Cirkör i Stockholm.

I över ett decennium har den Stockholmsbaserade duon Simon Goldin och Jakob Senneby skapat konceptkonst utifrån ekonomi.

- Deras konst handlar om grundbulten i vårt samhälle; den senkapitalistiska finansekonomin. Det är något som vi alla är en del av. Även om vi är kritiska, säger Maria Lind, chef på Tensta konsthall, en av sju platser i Stockholmsområdet där duons retrospektiva utställning "Standardlängden av ett mirakel" visas.

Svåröverskådligt

Goldin+Sennebys projekt sträcker sig över lång tid och muterar ständigt. Det är utställningen i Tensta konsthall ett fascinerande snårigt exempel på. Den utgör nämligen också en del av den konstnärliga doktorsavhandlingen "Zero magic: shifting the valuation convention" på Kungliga Konsthögskolan.

Simon Goldin disputerar med sitt doktorsarbete på torsdag. Opponent är den internationellt kände konstpersonligheten Manuel Borja-Villel, chef för Museo Reina Sofía i Madrid.

Disputationen utgörs dessutom av magishowen "On a long enough timeline the survival rate for everyone drops to zero" som äger rum hos Cirkus Cirkör i Alby på onsdag och torsdag.

Föreställningen görs i samarbete med magikern Malin Nilsson och kretsar kring det som med börstermer kallas för blankning, det vill säga spekulation i fallande aktiekurser. Som en del av showen kommer två bröd att brytas. I dessa finns ekonomiska förutsägelser formulerade av Malin Nilsson som bakats in av bagaren Pernilla Boström.

Underhållande

Enligt Malin Nilsson finns det likheter mellan magi och ekonomi.

- Ekonomin är en konstruerad värld. Som magiker försöker jag skapa en värld som inte finns. Jag hoppas att vi kan göra detta med ekonomi lite mer tillgängligt, intressant och framför allt underhållande, säger Malin Nilsson som härmed gör sin tredje scenproduktion tillsammans med Goldin+Senneby.

Hon funderar en stund när hon får frågan hur det är att samarbeta med den gåtfulla konstnärsduon, som för övrigt aldrig ger några intervjuer.

- Det är svårt och jobbigt, men fantastiskt.