Maggios bok om sanningen bakom låtarna

Vi sitter i restaurangen på 25:e våningen. Veronica Maggio kikar ut mot människorna som myllrar och trängs långt därnere. Hon har inte varit på Bokmässan i Göteborg tidigare, hade knappt hört talas om den, men har en svag aning om vad som väntar henne i helgen.

ANNONS
|

–En kompis beskrev det som att vara på T-Centralen i rusningstid, men att alla människor står still och ingen tänker åka någonstans.

Fast vi ska väl börja med att lugna alla fans därute. Veronica Maggio tänker inte sluta göra musik, tvärt om bubblar den i bröstet och nya samarbeten är på gång. Men till Gothia Towers i Göteborg har hon kommit för att prata om sin bok, Allt är för bra nu.

Skrev och skrev och skrev

Det var förra våren som ett förlag hörde av sig till Veronica Maggio och ville ge ut en notbok med låttexter, ackord och bilder. Dealen var att Maggio skulle skriva ett kortare förord, bildtexter och kanske några ord om låtarna. Så hon satte sig ned och skrev. Och skrev. Och skrev lite till.

ANNONS

–Det blev mer och mer, jag fick inspiration och ville berätta min historia, fast med avstamp i musiken. Mina låtar handlar ju ofta om mitt liv, på ett eller annat sätt.

Till slut landade allt i en stor coffetable-bok på 270 sidor som nu ingår i nätbutiken Adlibris kampanj "höstens hetaste biografier". Boken innehåller mycket riktigt livefotografier, promobilder, snapshots från barndomen, skivomslag och ackord, men här finns också en lång och personligt hållen text av Veronica Maggio, om Veronica Maggio.

Skriver om musiken

–Jag skriver om min uppväxt, om hur allt började och min väg in i musiken. Jag berättar om förhållanden som påverkat min musik, men lämnar andra relationer utanför.

Alltså avslöjar Veronica Maggio en del om sitt stormiga förhållande med förra pojkvännen och producenten Oskar Linnros, men nämner inte med ett ord sonen Bosses pappa som inte alls haft med Maggios karriär att göra. Hon lägger ut orden om talangscouten Anders Johansson på Universal, som funnits där och jobbat med henne sedan starten, men drar inte in sina syskon och föräldrar mer än nödvändigt.

–Däremot skriver jag mycket om min relation till Bosse. Det går inte att beskriva turnélivet utan att berätta om saknaden efter honom.

Det var också viktigt för Veronica Maggio att försöka ge en så ärlig bild av sig själv som möjligt, boken fick inte sluta i ett renodlat idolporträtt.

ANNONS

Jobbigt mejla Håkan

Därför drar hon sig inte för att erkänna hur nervös hon var inför att mejla Håkan Hellström och fråga om han ville sjunga duett på Hela huset. Eller hur pinsamt det kändes att bli nekad att sjunga på Nefertiti efter att ha uppträtt inför 20 000 personer på Liseberg.

Eller hur stolt hon blev när den gamle rocker'n Ulf Lundell skickade ett maskinskrivet brev och hyllade hennes album Satan i gatan.

"Underbar platta! Det var mycket längesen jag hörde nåt så bra på svenska. Man blir upplyft."

–Jag har försökt att göra en typ av bok som jag själv hade velat läsa.

Om man vill lägga pusslet Veronica Maggio, hur viktig är den här boken?

–Jag har försökt att vara väldigt bjussig. För den som är nyfiken på artisten Veronica Maggio är boken viktig, men för den som vill lära känna mig som person är det såklart bara en pusselbit av många.

Så vad är skillnaden på att berätta själv och intervjuas av journalister, som du gjort i drygt tio år?

–(skratt) Jag slipper följdfrågor.

Veronica Maggio

Fullständigt namn: Veronica Sandra Karin Maggio.

Född: I Uppsala 1981, då som Veronica Bellemo.

Bakgrund: Fick en hit med sin debutsingel Dumpa mig 2006. Det stora genombrottet kom två år senare med albumet Och vinnaren är ... som Maggio gjorde med sin dåvarande pojkvän Oskar Linnros.

Aktuell med: Den självbiografiska fotoboken Allt är för bra nu och besök på Bokmässan i Göteborg.

ANNONS