Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

"Mad men"-stjärnan försvarar scientologi

"Religionsfrihet, tolerans och att förstå sanningen och lika rättigheter för varje etnicitet, religion och bekännelse, är viktigt för mig", skriver Elisabeth Moss som svar på en kommentar mot hennes religion på Instagram.

Elisabeth Moss, känd för sin insats som Peggy Olson i Mad Men, är troende scientolog. I ett inlägg på Instagram försvarar hon nu sin religion efter att ett fan jämfört den med Gilead, det dystopiska landet som skildras i ”The Handmaid’s Tale” – tv-serien som hon just nu är aktuell i, skriver The Guardian.

Elisabeth Moss brukar vanligtvis inte prata högt om sin religion, trots att hon är uppväxt med den. Anledningen är att hon menar att det är ”privat” och ”tabubelagt”.

LÄS MER: "Jag förföljdes av scientologikyrkan"

Jämförde scientologi med ond regim

Nu har ett fan fått henne att ryta ifrån. Hon skrev i en kommentar på Elisabeth Moss Instagram-inlägg och frågade henne om rollen i ”The Handmaid’s Tale” fått henne att fundera ”ett extra varv” om scientologin. Fanet ska även ha skrivit att både scientologi och Gilead har uppfattningen att ”utomstående källor” är ”fel och onda” vilket ska ha varit ”intressant”.

Och det dröjde inte länge innan Elisabeth Moss svarade.

”Det stämmer faktiskt inte”, skrev hon och fortsatte:

”Religionsfrihet, tolerans och att förstå sanningen och lika rättigheter för varje etnicitet, religion och bekännelse, är viktigt för mig. Antagligen det viktigaste överhuvudtaget. Gilead och THT träffade mig på alla personliga plan. Tack för den intressanta frågan!”

Gilead, eller Republic of Gilead, är den auktoritära regim som tagit kontroll över USA i ”The Handmaid’s Tale”. Regimen agerar även skurk i serien.

Pratar sällan om sin tro

Det är sedan länge känt att Elisabeth Moss ogärna pratar om sin tro. År 2016 blev hon intervjuad av The Guardian där hon bland annat berättade att hennes religion är hennes ensak och ingen annans. Däremot sa hon att hon har hon förståelse för dem som ställer frågor.

LÄS MER: "Star wars" nekas status som religion

– Jag förstår fascinationen. Jag blir fascinerad med saker som inte rör mig också. Jag blir exempelvis nyfiken när någon gör slut med någon annan, då vill jag veta allt, sa Elisabeth Moss till tidningen.