Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/6

Machiavelli för mellanstadiet

Machiavellis Fursten är kanske inte den första bok man tänker sig som underlag för en mellanstadiepjäs. Men regissören Anna Sjövall på Backa teater vågar.

Machiavellis bok, utgiven 1532, handlar om makt, hur man tar den och behåller den. Moralen är underställd resultaten.

Boken skrevs cirka 1513. Har den något att säga vår tid?

- Det tycker jag absolut. Det var visserligen en brutal, icke-demokratisk tid, men maktens mekanismer ser likadana ut i dag. Det här är en bok som varenda managementkonsult har en relation till. Det här är strategier som funkar, säger regissören Anna Sjövall.

Vad handlar pjäsen om?

- Machiavelli skriver om olika furstetyper. Vi har valt ut sex stycken; brottslingen, den grymme, den milde, den listige, lögnaren och den frikostige. Sen får vi följa hur de försöker styra varandra.

Varför riktar ni er till mellanstadieelever?

- Mellanstadiet är en spännande tid i livet. Det är då man lämnar barndomens paradis och blir en del av hierarkier. Då väcks frågorna om vem som får vara med och vem som inte får det. Vi befinner oss i renässansmiljön men språket är modernt.

Är vuxna också välkomna?

- Jodå, vi har haft en del vuxna med på repetitionerna och de har haft roligt. Pjäsen ges inte bara för skolklasser utan också för allmänheten på kvällar och helger.

Även scenografen Charlotta Nylund har kommit på ett intressant grepp: Scenografi och kostymer är en återgivning av minnestavlan Meester van Spes Nostra, en målning av en okänd renässanskonstnär vilken till vardags återfinnes i det nyrenoverade Rijksmuseum i Amsterdam.

Efter den här föreställningen går frilansregissören Anna Sjövall från Masthugget vidare. Från årsskiftet blir hon teaterchef och konstnärlig ledare för Teater Halland.

Blir det mer barnteater där?

- Ja, Teater Halland har både barn- och vuxenpjäser som uppdrag, så det kan du räkna med.

 

Fusten har premiär på Backa teater i morgon, fredag.