Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Monica Zetterlund hyllas i "Så mycket bättre". Bilden är från 1972. Arkivbild.

Mötet med Monica – en guldstund i livet

Monica Zetterlund hyllas innerligt av artisterna i årets upplaga av "Så mycket bättre". För rapparen Stor var hon och hennes musik också en av anledningarna till att han tackade ja till programmet.

När Christer Sjögren växte upp i Hagfors hade den 13 år äldre Monica Z lämnat bygden och blivit jazzstjärna i Stockholm.

- Däremot träffade jag hennes far, Sik-Bengt som de sade. Han var trevlig, han var musiker, berättar Christer Sjögren.

Även om de aldrig sjöng tillsammans fick han ändå en dag inviga det nya Folkets hus i Hagfors, tillsammans med Monica Zetterlund.

Louise Hoffsten däremot sjöng duett med sin stora idol, därtill i en låt som Hoffstens pappa hade gjort.

- Det var en guldstund i livet. Först gången jag träffade henne var när vi båda var med i ett hyllningsprogram till Evert Taube. Producenten tog med mig till hennes loge. Jag bröt ihop fullständigt. Jag låg i hennes knä och grät. Det var ungefär som när andra tjejer fick träffa The Beatles, berättar Hoffsten.

För Stor var erbjudandet om att få sjunga en av hennes låtar avgörande för att över huvud taget vara med.

- Wow, Monica Zetterlund, hon är verkligen en av Sveriges viktigaste artister, säger han.

Jazztemplet Nalen

I lördagens program medverkar också sångerskan Kerstin Bagge, väninna till Monica Zetterlund. De lärde känna varandra 1958 när de var 22 respektive 20 år och jobbade på jazztemplet Nalen. Ända tills Monica Zetterlund gick bort i maj 2005 förblev de nära vänner.

Ändå blev Kerstin Bagge förvånad över att bli tillfrågad om att vara med i "Så mycket bättre":

- Men sedan fick jag höra att Monicas dotter Eva-Lena inte ville vara med men att hon samtidigt ville att hyllningsprogrammet skulle bli av, och att jag skulle vara gäst i hennes ställe. Det blev jag mycket hedrad av naturligtvis. Det var bara att tacka ja.

Kerstin Bagges dåvarande man var kapellmästare på Monica Zetterlunds skivinspelningar och framträdanden. Även Kerstin Bagge som annars var med i gruppen Gals and Pals, jobbade med Monica Zetterlund, bland annat i Hasseåtages och Påvel Ramels revyer.

Varm och vänfast

Som "varm, vänfast och solidarisk" beskriver hon "Monkan".

- Om det var någon som blev illa behandlad var hon omedelbart där och ställde upp på den personens sida.

TT: Är du med och sjunger i programmet?

- Nej, en 83-årig gammal kärring ska inte upp och skvalpa serru. Numera sjunger jag privat, inte offentligt eller officiellt.

"Så mycket bättre" sänds i TV4 på lördag klockan 20.00.