H2o, Vems vatten är du? är titeln på Jeanette Schärings utställning på Blå Stället i Angered.
H2o, Vems vatten är du? är titeln på Jeanette Schärings utställning på Blå Stället i Angered.

Möte mellan konst, vatten och miljö

Hon målar med vatten för att tala om allvarliga ting. Jag vill sudda ut gränser mellan discipliner och visa på att allt hänger ihop – vatten, naturlig färgning och vår miljö, säger Jeanette Schäring, textilkonstnär från Gårdsten, som ställer ut på Kulturhuset Blå Stället i Angered.

ANNONS
|

Utställningen ställer frågor om vår påverkan på den miljö vi lever i och visar hur ekologiskt skört vatten är. Hela utställningsrummet är fyllt av så kallade rundkolvar som hänger i tunna trådar från taket. Varje kolv är fylld med vatten som Angeredsborna har lämnat in på begäran av konstnären. Vattnet i behållarna har olika färg för att de reagerar olika tillsammans med en och samma växt beroende på vart det kommer ifrån.

Vatten från Angered

- Jag har fått massor av bidrag. Här finns allt från kranvatten, utgående vatten från en diskmaskin till vatten från vattenpölar, vatten hämtat från Vättlefjäll och från Lärjeån här intill, berättar Jeanette Schäring, samtidigt som hon tar tag i en kolv och visar:

ANNONS

- Det här är intressant. En förskola har lämnat in vatten som blev över när de målat, och här ser man tydligt hur det syntetiska färgpigmentet lägger sig på botten. När sådant färgpigment spolas ut i havet sjunker det ner i sedimenten och blir kvar.

H2o, Vems vatten är du? är titeln på utställningen.

När människor själva bidrar till utställningar blir de engagerade och känslomässigt berörda. Och när det gäller vår miljö är det viktigt att hjärtat är med om vi ska kunna förändra vårt beteende på lång sikt, menar hon.

Genuint hantverk

Jeanette Schäring har varit intresserad av miljöfrågor i hela sitt liv. När hon valde den textila inriktningen på HDK började hon experimentera och undersöka processerna i den naturliga färgningen, växtfärgningsprocesser. Att färga med jord, aska, bark, bär och andra historiska växtfärgningsväxter.

- Den storskaliga textilindustrin är, på grund av de syntetiska färgerna, en av de giftigaste i världen. Jag ville jobba med textil och samtidigt förhålla mig till miljö och vatten. Den naturliga färgningen är ett genuint hantverk.

Internationella samarbeten

Och för en hållbar framtid är det är viktigt för Jeanette Schäring att lyfta fram dessa, delvis glömda, komplexa färgprocesser. Det gör hon bland annat genom att föreläsa både här i Sverige och internationellt.

ANNONS

Tack vare stipendier har hon haft möjlighet att forska utomlands. Hon har varit i Thailand, Laos, Finland och på Nya Zeeland och forskat och undervisat. I höst åker hon som Artist in Residence till två olika städer i Indien.

- Sedan väntar två samarbetsprojekt, ett i Singapore och ett i Kenya. Det ska verkligen bli spännande.

Fakta: Jeanette Schäring

Textil- och miljökonstnär, performanceartist, skulptör

Utbildning: 2000-2006 MFA Textil konst, HDK Göteborgs Universitet, 1998-2000 KV konstskola, Göteborg

Bor: I Gårdsten

Familj: Man, 12-årig son och två vuxna döttrar

Leder sedan flera år en populär sommarkurs i Experimentell naturlig färgning vid HDK, Steneby. Arbetar med gränsöverskridande forskning bland annat med Jonas Bergquist, professor i neurokemi och analytisk kemi vid Uppsala universitet.

Aktuell: Ställer ut på Kulturhuset Blå Stället. Angered. Vernissage i dag kl 13.00. Pågår t o m 13/11.

ANNONS