Mörkt och kraftfullt om självsvält

I snart femton år har Lina Kalmteg intervjuat författare och recenserat litteratur. I augusti byter hon sida och romandebuterar med "Jag såg livet tvingas i mig" – en berättelse med både mörker och kraft.

ANNONS
|

Efter närmare nio år som litteraturkritiker och redaktör på Svenska Dagbladet bestämde sig Lina Kalmteg 2014 för att lämna tryggheten med en fast tjänst till förmån för en tillvaro som frilansande journalist. En viktig anledning var att hon ville satsa på det egna, litterära skrivandet. Hon hade tidigare delvis bromsats i sina drömmar av ett jante-tänk och att hon jämförde sig med de stora författarna hon träffade i arbetet. Men efter några svåra händelser i livet bestämde hon sig för att lägga de tankarna åt sidan. Nu debuterar hon med romanen "Jag såg livet tvingas i mig".

ANNONS

- Det har varit fantastiskt att bli helt uppslukad av skrivandet och gå in i en parallell värld. Men det har också varit energislukande. Under omarbetningen av manus blev jag nästan åksjuk av att vara i Hannahs huvud på det viset. Det tog mycket kraft att fokusera på hennes hårdhet, säger Lina Kalmteg.

Mellan flicka och kvinna

Huvudpersonen Hannah är en ung kvinna med anorexi som skickas fram och tillbaka i 90-talets vårdmaskin. Med en cynisk och frustrerad blick på omvärlden kämpar hon mot grammen på vågen och mot sin egen ångest. Men hon är inte bara ett offer för en sjukdom och samhällets ideal – hon har också en styrka och kraft som hon i destruktiva stunder använder såväl mot människor omkring sig som mot sig själv.

- Hon är flickan som cyklar fram och upplever att världen är stor och hennes, tills hon i tonåren känner att det snörps åt. Brottet mellan flicka och kvinna har alltid intresserat mig. Att det kan kännas som att man får mindre syre av själva vuxenblivandet.

ANNONS

Genom Hannahs delvis skruvade blick skildras ett mörkt och klaustrofobiskt vårdsystem där flera insatser gör mer skada än nytta. Där Hannah lurar såväl läkare som psykologer och sjuksköterskor, och där alla letar svar i detaljer. Bara Hannah förstår att hennes problem är större än så. Hon söker stöd och bekräftelse i medsystrar som Sylvia Plath, Kate Moss och Virginia Wolf.

Foto som inspiration

Även Lina Kalmteg hade som tonåring problem med ätstörningar, men romanen är ingen självbiografi. Den är heller inget försök att skapa debatt i ämnet eller att sätta ljus på flickors och kvinnors hälsa. Lina Kalmtegs drivkraft är språket och det litterära, och denna berättelse är en av flera som hon arbetar med.

- Jag skulle kanske inte ha valt ämnet utan mina egna erfarenheter, men det är fiktion. Om någon på något vis berörs av det får jag vara nöjd. Men boken får tala för sig själv. Jag varken kan eller vill vara en talesperson för de här frågorna.

Som litteraturskribent läser Lina Kalmteg stora mängder böcker. Men det är inte enbart från litteraturen som hon hämtar inspiration till sina egna berättelser.

ANNONS

- Jag hämtar inspiration ur fotoutställningar. Suggestiva bilder, av fotografer som till exempel Sally Mann, Francesca Woodman och Denise Grünstein, sätter igång min fantasi. Fotografier kan både ge mig idéer och lust att skriva.

Fakta: Lina Kalmteg

Ålder: 38

Bor: Stockholm, född och uppvuxen i Blekinge.

Familj: Sambo och en son.

Gör: Författare och kulturskribent.

Bakgrund: Kalmteg har arbetat som litteraturskribent och redaktör på Svenska Dagbladet Kultur, medverkat flera år i juryn för SvD:s litteraturpris och är också medlem i det konstnärliga rådet för Stockholm literature som hålls på Moderna museet 28–30/10.

Aktuell med: Debutromanen "Jag såg livet tvingas i mig" som ges ut i augusti.

ANNONS