Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Måns Wadensjö får Katapultpriset

Författaren Måns Wadensjö, född i Solna och bosatt och verksam i Stockholm får årets Författarförbundets Katapultpris för 2010 för sin roman Förlossningen. Priset går till bästa skönlitterära debut 2009 och består av ett naturastipendium, ett resebidrag på 20 000 kronor och ett års medlemskap i Författarförbundet.

Hur kommer det sig att du så kunnigt skildrar en förlossningsavdelning?
- Jag jobbade som vårdbiträde på en förlossningsavdelning på Danderyds sjukhus i Stockholm i ett halvår, jobbade natt. I mina anteckningar började det hända konstiga saker på avdelningen.
Började det hända konstiga saker i dina anteckningar eller i verkligheten?
- Det beror på hur man ser det. Det är klart att mycket märkligt händer på en förlossningsavdelning, men framförallt är det i texten, där det smyger runt stora svarta katter och avdelningen går sönder när det börjar regna. Lite surrealistiskt. Och så var det ju inte alltid inom Landstinget.
Är genren surrealism?
- Flera recensenter har uppfattat den som en blandning av arbetarlitteratur och surrealism. Det har jag inget emot.
Hade du en idé kring skrivandet när du började jobba på sjukhuset?
- Det var för att jag hade så många långa tråkiga timmar på nattpasset som det började bli text av det hela. Jag började jobba för att betala hyran.
Vad gjorde du före det?
- Jag hade gått ut gymnasiet när jag började på förlossningsavdelningen ... och hade förstås skrivit lite, men inget sånt här.
Vad gör du nu då?
- Just nu läser jag på universitetet, men när boken var färdig gick jag på skrivarskola i ett år. Skrivandet är ändå en huvudsysselsättning.
Så nu är du igång med nåt nytt?
- Ja, det är tänkt att komma ut 2011.
Ett romanprojekt?
- Ja.
Av en helt annan typ?
- Ja, det rör sig inte om en förlossningsavdelning i alla fall.
Vad har du fått för reaktioner från Danderyds sjukhus?
- Chefsbarnmorskan tycker mycket om boken ... det är kul. Vad jag förstår har reaktionerna varit lite blandade hos personalen. Chefsbarnmorskan sa att den fått igång en diskussion om vilket språk man använder på avdelningen, och hur man behandlar varandra. En kul lokalpolitisk effekt.
Du är inte instämd till tingsrätten?
- Nej, haha, det här är skönlitteratur, inte rapportlitteratur.

Katapultpriset är tredelat och består av ett naturastipendium, ett resebidrag på 20 000 kronor samt inval plus ett års medlemskap i Författarförbundet.

"Det är en dokumentärt avspeglande och samtidigt gestaltande bok om ett område i livet och samhället som alltid omgärdats av såväl myters starka förställningar som vetenskapernas läror. Mjukt och med stor uppmärksamhet riktad mot arbetet på en förlossningsavdelning och på relationerna mellan dem som arbetar där skildrar Måns Wadensjö denna lilla värld som en rymd inuti den stora samhällskroppen", lyder delar ur juryns motivering.