Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Målandet blev hans terapi

Driv. Ordet kommer upp gång på gång när man pratar med Rickard Ölander, elitcyklisten som blev både vd och konstnär. Nu ställer han ut på Galleri Viktoria.

Konstintresset har alltid funnits där och Rickard Ölander har målat i många år. När karriären som elitcyklist tog slut i början av 2000-talet blev det allvar, han startade eget företag och arrangerade sin första egna utställning.

- Jag och en kompis hyrde en lokal i Motala och vi sålde 55 målningar på en helg. Men så var vi väldigt billiga också, säger Rickard Ölander.

Sedan har det bara fortsatt. På Galleri Viktoria visar han 27 målningar, mestadels i akryl. Fåglar och kvinnor är återkommande teman. Men inga cyklar.

- Nej. Jag får ofta frågan "Kan du inte måla cyklar?" men mitt måleri har varit en tillflykt där jag har sluppit cykeln.

Rickard Ölander har fullt upp med tvåhjulingar ändå. Han är delägare och vd för Göteborgsföretaget Unicykel som gör cykelmärket Nishiki. Företaget har vind i ryggen, men den stora arbetsbördan gjorde att Rickard Ölander drabbades av panikångestattacker för drygt fem år sedan.

- Målandet har varit en terapi för mig samtidigt som det är ångestladdat också. Jag har svårt att slutföra målningar och har ofta sex-sju dukar igång samtidigt.

Ateljén har han vid hemmet i Lerum och fru och barn har fått vänja sig vid att huset är fullt med målningar och att pappa alltid jobbar.

- Jag har kanske inte varit den bästa pappan alla år, men jag är åtminstone hemma när jag målar och det är många ungar i grannskapet som gillar att vara hos oss och skapa.

Han är helt självlärd "har knappt gymnasieutbildning" och har inga planer på att gå någon formell konstutbildning. Men visst har han tänkt på vad som hänt om han valt konsten framför cyklingen som ung.

- Jag tänkte på det senast i veckan, hur hade mitt liv sett ut då. Men jag kör på så länge det funkar.

Hittills har det gått mer än bra. Han har sålt omkring 1000 målningar, har ett 50-tal målningar "över" som inte fick plats på Galleri Viktoria och släkt, vänner och bekanta som "fyller ett helt hotell" inför vernissagen.

I påsk ska han vara med på en samlingsutställning på Ekerum konsthall på Öland.

- Det är jättestort. Tänk att jag ska hänga med några av landets största konstnärer.

Skulle du kunna försörja dig på din konst i dag?

- Ja, men då skulle jag få lägga i en växel till. Jag brinner för mycket för cyklarna också.

Du jobbar heltid som vd och har på drygt ett år gjort ett 70-tal målningar. Är du någonsin ledig?

- Nej, jag har det här drivet och jobbar jämt. Men jag vet inte riktigt vad jag skulle göra annars.

Fakta Rickard Ölander

Fullständigt namn: Rickard Torgny Ölander.

Ålder: 38.

Bor: I Lerum.

Familj: Fru Karin och två söner.

Yrke: Konstnär och entreprenör.

Favoritkonstnär: Ulf Trotzig.

Bakgrund: Var elitcyklist på heltid 1993-2000. Vd och delägare för cykeltillverkaren Unicykel.

Aktuell: Med separatutställning på Galleri Viktoria, Viktoriagatan 11. Vernissage lördag 16 november.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.