Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mästerkocksvinnaren: "Fick blackout"

Catarina König satsade allt i finalen – det lönade sig. Hon tog revansch och kan nu titulera sig "Sveriges mästerkock" 2016. – Jag fick en blackout, jag kommer bara ihåg att jag inte fick någon luft, säger hon om segern.

 

Mästerkocken: Jag fick blackout

Det var med skräckblandad förtjusning som Daniel Lakatosz och Catarina König tog sig an finalmenyn i TV4:s "Sveriges mästerkock": gratinerad hummer, gös med tillbehör och finaltårta. Ingen av dem hade någon större erfarenhet av att tillaga vare sig för- eller huvudrätt.
– Det kändes svettigt, jobbigt och svårt. Jag hade hoppats på en fet köttbit som huvudrätt, säger Catarina König.

Medan Daniel Lakatosz valde mer traditionella lösningar satsade Catarina König på mer osäkra kort finalen igenom.
– Jag tycker det är tråkigt att göra det som är original, jag vill göra något nytt, förklarar hon.

Den strategin gick hem hos juryn – Leif Mannerström tyckte dock att hennes hummer och gös var väl vågade, om än välsmakande.
Efter de två första rätterna var ändå utgången oviss. Finalen kändes jämn.

Sedan var det dags för tårtan. Daniel Lakatosz har tidigare under säsongen vunnit en tårttävling och ansågs därför vara den stora favoriten. Men när han skulle bygga ihop sin tårta fick han det inte alls att stämma.
– Jag har liksom allt under kontroll men sedan händer något, jag får inte till det. Jag var inte nöjd med utseendet på utsidan, det var där det brast för mig, säger Daniel Lakatosz.

När juryn sedan utsåg Catarina König till vinnare fick hon en blackout.
– Det var sjukt. Jag fick verkligen kippa för att få in någon luft. De står där och sprutar det där guldet på en och man blir så himla överväldigad, "vänta nu, står lilla jag här och vinner", säger hon.

I och med segern tog hon verkligen revansch för förra säsongen då hon också ställde upp i "Sveriges mästerkock" men hamnade strax utanför topp tolv.
– Då kände jag direkt när jag åkte hem att "jag söker igen". Under året som har gått har jag blivit lite mer taggad, lite starkare, säger Catarina König.

I och med vinsten får hon 250 000 kronor och dessutom möjligheten att ge ut en egen kokbok – "Varje dag är en fest" landar i boklådorna redan i veckan.
– Den är verkligen jag i ett nötskal. Nu ska jag ut och marknadsföra den och sedan får den här vågen ta mig lite dit den vill och så kommer jag att stanna där jag känner att jag vill vara. Matvärlden är så stor, jag vill känna mig fram och få lite erfarenhet innan jag bestämmer vad jag ska göra, säger Catarina König.

 

Mästerkockens bästa tips.