Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets deltagare i "Mästarnas mästare".

Mästaren hoppas göra e-sporten legitim

En dataspelsspelare i "Mästarnas mästare"? I år tvingar SVT tv-publiken att utmana sin uppfattning om vad som är en sport genom att ha med e-sportaren Emil "HeatoN" Christensen i programmet.

Emil Christensen dök upp som joker bland deltagarna när freestyleåkaren Jon Olsson skadade sig inför inspelningarna. För vissa var kanske Olssons moderna idrott en utmaning nog att ta in, och Christensen själv visste inte heller själv hur de övriga deltagarna skulle reagera när han dök upp.

- Jag visste inte riktigt vilken bild de hade av mig, varken från produktionen eller de andra deltagarna. Jag har ju sett att det var otroligt mycket snack på nätet om min medverkan. Alla hade olika ståndpunkter. Men när jag kom dit så kändes det verkligen som att jag var en i gänget, det var inte någon skillnad alls, säger han.

Ändra uppfattning

Christensen har tidigare tillhört den absoluta eliten inom e-sport, och anses vara en av världens bästa Counter Strike-spelare. Han hoppas att hans medverkan ska få folk att ge upp vissa av sina fördomar kring det han sysslar med.

I november förra året bildades Svenska e-sportförbundet som genast lämnade in en ansökan om att tas upp i Riksidrottsförbundet. Beslut i frågan tas i maj.

- Självklart kommer det här att ha en positiv inverkan på vår ansökan. Sverige har ju ett otroligt fint föreningsliv med alla de här eldsjälarna som hjälper till. Det är väldigt viktigt att vi kan få det i e-sporten i unga åldrar också.

- Jag tror att det först och främst skulle göra att folk ser det som legitimt. Skulle vi komma med i Riksidrottsförbundet så skulle säkert många ändra uppfattning och ge det en chans.

Tävlade gravid

Även för andra, mer traditionella idrotter, kan programmet fungera som lite av en ambassadörsverksamhet. Janni Larsson, dubbel världsmästare i brasiliansk jujutsu, hoppas att hennes medverkan kan hjälpa att rikta lite strålkastarljus på hennes sport.

- Det är jättekul att kampsporter har börjat bli inbjudna till sådant här, och därutöver inbjudna till idrottsgalan och dessutom nominerade till priser. Vi är jättemånga som håller på med kampsport, så många som tränar, och vi har fantastiskt många internationella medaljer.

Även om det inte syns i rutan så var hon gravid under inspelningen, och väntar sitt första barn i april.

- Det var så pass tidigt under graviditeten, och det vi gjorde där var ju egentligen inte värre än ett träningspass för mig.